Corpus 2017 – Processó de Corpus

La imatgeria festiva i els balls populars actuals neixen cap al segle XIV amb les primeres processons de Corpus. Al segle XIX els gegants i entremesos s’acabarien convertint en símbols ciutadans i es deslligarien de la religiositat, per bé que encara participaven al Corpus i molts depenien d’esglésies. A la dècada dels setanta del segle XX deixen de sortir per Corpus al deixar de ser festiu, i es perd la gran importància de la sortida dels gegants anunciant la celebració.

Però l’any olímpic, neix de nou la Processó Festiva de Corpus, que precedeix la part religiosa i que, com tota festa, ha anat evolucionant fins arribar a la manera en què l’entenem avui. Per tal efemèride, el Seguici Popular de Barcelona es veu ampliat amb una gran quantitat d’elements, balls i figures que l’enriqueixen, escollides bé per ser tradicionals de la diada o per (tot i ser de recent creació) encaixar dins el conjunt. Us deixem amb el programa de la Festivitat de Corpus Christi 2017:

Poc abans de les 19h: Exhibició de la Moixiganga de Barcelona, dels Falcons de Barcelona i Ball dels gegants de Corpus a la plaça de Sant Jaume, que anuncia la sortida del Seguici Popular.

Tot seguit, sortida del Seguici Popular de Barcelona ampliat per l’ocasió amb altres entremesos festius de la ciutat. Ells són;

-          Cavallets Cotoners de Barcelona

-          Penó de Santa Eulàlia

-          Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda

-          Àliga de la Ciutat

-          Lleó de la Ciutat

-          Capgrossos Macers de la Ciutat

-          Jaume I i Violant, Gegants de la Ciutat

-          Ball de Cercolets de l’Esbart Català de Dansaires

-          Mulassa de Barcelona

-          Bou de Barcelona

-          Penó del Patronat dels Gegants del Pi

-          Oriol, Laia (originals), Mustafà i Elisenda, Gegants del Pi

-          Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires

-          Drac de la Ciutat Vella

-          Víbria de Barcelona

-          Nan Cu-cut de la Plaça Nova

-          Roc i Eulàlia, gegants vells de la Plaça Nova o de Sant Roc

-          Tarasca de Barcelona

-          Hereu i Borda, gegants del Corpus o nous de la Casa de Caritat

-          Ball de Bastons del Seguici Popular de Barcelona

-          Dofí del Casc Antic

-          Rei Salomó i Reina de Saba, Gegants de Santa Maria del Mar

-          Falcons de Barcelona

-          Moixiganga de Barcelona

-          Trampes de la Ciutat

(acompanyats tots ells per grups adients de ministrers, bandes, flabiols, cobles, grallers o tres quartans, depenent dels protocols de cada figura)

El Seguici farà el següent recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe i plaça Nova. Un cop allà, i acabada la Missa de Corpus al pla de la Seu, s’afegirà al darrera la part religiosa i s’iniciarà la Processó de Corpus Christi per: avinguda de la Catedral, plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer Comtal, Via Laietana, carrer de Joaquim Pou i avinguda de la Catedral.

De nou a l’avinguda de la Catedral els gegants, bèsties i balls s’esperaran fins al pas de la Custòdia, quan faran el degut acatament.

En cas que no es fes la celebració religiosa per pluja o força major, els entremesos del Seguici Popular sortiran a fer una exhibició al pla de la Seu.