Agenda

Trobada dels Gegants de Sant Jaume 2016.

Dissabte 23 de juliol – plaça de la Mercè

I en la tradicional ruta estiuenca dels nostres gegants, seguim visitant els nostres fillols, en aquest cas els Gegants de Sant Jaume, en Ferran i la Mercè, que van ser creats el 2009 i 2010 tot recordant els històrics gegants de l’església de Sant Jaume Apòstol.

La seva trobada la celebren sempre pels volts del 25 de juliol, Diada de Sant Jaume, en aquest cas el dissabte 23 a la tarda.

Trobareu a l’Oriol i la Laia, Gegants petits del Pi, a la plaça de la Mercè a les 17h preparats per iniciar la cercavila pels carrers Ample, carrer de Josep Anselm Clavé, passatge de la Pau, Plaça de Joaquim Xirau, La Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume, carrer de la Ciutat, carrer de la Font de Sant Miquel, carrer dels Gegants, carrer de Cervantes, carrer d’Avinyó, carrer de Simó Oller, carrer de la Mercè i plaça de la Mercè.

Més informació: gegantssantjaume.cat

Trobada de Gegantons per Sant Roc a Solsona.

Dissabte 6 d’agost – Solsona

Des de fa quasi vint anys, Solsona viu a l’agost una diada del tot insòlita. El que va començar com la cercavila d’uns nens d’un carrer i els seus amics amb la seva imatgeria que s’havien fet a casa, s’ha acabat convertint en una trobada de desenes de gegantets, bèsties i nans. Tant ha crescut la diada, que compta amb una inscripció prèvia, tallers per la canalla i fins i tot diferents sorteigs de gegantets, capgrossos o bestiari, depenent de l’any.

La trobada es fa pels vols de Sant Roc, enguany el dissabte 6 d’agost a la tarda, i sol comptar amb la participació de desenes de peces particulars, sovint rèpliques en petit dels elements solsonins: els Gegants, els Óssos, els Nans, el Drac, la Mulassa,… o dels de Carnaval; els Bojos, en Tòfol-Nano, el Xut, els Nans,… alguns fets de manera casolana pels nens o famílies i d’altres que són vertaderes obres d’art, creades al Taller Casserras.

Enguany en Mustafà petit se sumarà a la festa! Normalment no hi ha peces convidades però aquest cas serà una excepció: en Mustafà petit i tota la troupe de nens i nenes que el porten, passejaran per primer cop per Solsona, la ciutat que de fet el va veure néixer fa dos anys de la mà d’en Manelet Casserras.

Una diada per recordar, us ho perdreu?

Festes de Sant Roc – Trobada de Gegants 2016.

Dilluns 15 d’agost – Plaça Nova (Barcelona)

En el marc de les Festes de Sant Roc (les més antigues de la ciutat, aquesta serà l’edició número 427) participarem un any més a la Trobada de gegants.

Enguany serà un dia especial ja que els nostres fillols, amics i veïns, els Gegants vells o de Sant Roc de la Plaça Nova (en Roc i la Laieta) celebren el seu cent desè aniversari. Els acompanyaran el nan Cu-cut, en Pippo i la Gal·la. Tots ells faran d’amfitrions dels nostres Gegants petits del Pi, els gegants del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume Apòstol i del carrer de la Princesa.

A les 17.30 estarem plantats a la plaça Nova. A les 18h començarem la cercavila pels carrers del barri i, en acabar altre cop a la plaça Nova, hi haurà els balls dels amfitrions.

No us perdeu les Festes de Sant Roc!

Més informació: www.plnova.cat

Festes de Sant Roc – Tradicional Seguici de Sant Roc a la Plaça Nova 2016.

Dimarts 16 d’agost – Plaça Nova (Barcelona)

La Diada de Sant Roc és celebrada a la plaça Nova amb tota solemnitat des de fa segles, i l’acte principal és el Seguici que es celebra el dia 16 d’agost, festivitat de Sant Roc.

Començant pel càntic al Sant que es fa a la mateixa plaça i la Gran Traca Despertada, seguidament surt el singular Seguici. Hi prenen part el Diable de Sant Roc, els Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires, l’Àliga i el Lleó de la Ciutat, els centenaris Gegants Vells o de Sant Roc de la Plaça Nova, el nan Cu-cut, els gegantets en Pippo i na Gal·la, els grallers La Pessigolla, la Bandera Verda de la Comissió de Festes de Sant Roc, la Cobla Ciutat de Cornellà i els veïns del barri.

Tots s’adrecen a la Basílica de Santa Maria del Pi, on a les 10.30h hi haurà la Solemne Missa Cantada. En acabar, visita al Palau Episcopal, amb rebuda per part del senyor Bisbe i balls d’honor de l’Àliga, el Lleó, els gegants, el nan Cu-cut, els bastoners i el diable. A les 12h i a la plaça Nova, ofrena floral a la imatge de Sant Roc i altra vegada balls de tots els elements festius. L’únic dia a l’any en què podem veure ballar els gegants de Sant Roc, junt amb la Diada de Corpus.

Per acabar, degustació del vi del singular “porró llarg”, que és present a la diada des del 1830.

Acompanyeu-nos-hi!

Més informació: www.plnova.cat

Festa Major de Ripollet – 25 anys dels Gegants.

Diumenge 28 d’agost – Ripollet (Vallès Occidental)

El proper diumenge 28 d’agost, excepcionalment els quatre Gegants del Pi tornaran a ballar per Ripollet (Vallès Occidental) per participar com a convidats d’honor a la Cercavila de Festa Major. Així visitaran els seus fillols Gonçal i Teresa per commemorar els seus vint-i-cinc anys.

De fet, en vistes a les Olimpíades de Barcelona del 1992, el 1990 es van estrenar els gegants Pere i Elisenda i el 1991 es presentaren els gegantons Gonçal i Teresa, que recorden dos antics mestres de la vila. Tots quatre són obra de Manel Casserras i Boix. Els primers foren apadrinats pels Gegants de la Ciutat i els segons, pels Gegants del Pi, com a preludi a les Olimpíades.

Així, l’Oriol, la Laia, l’Elisenda i en Mustafà seran a la població, després d’haver-la visitat en nombroses ocasions: el 8 de setembre de 1976 per primer cop en el marc de la Festa Major (abans i tot que tinguessin gegants propis), el 16 de juny de 1991 per l’estrena dels gegantons Gonçal i Teresa (apadrinats per l’Elisenda i en Mustafà), el 30 d’agost de 1998 per la Festa Major, el 7 d’octubre de 2001 per la Trobada de gegants i el 7 de juny de 2014 els Músics hi van ser, sols, per celebrar l’aniversari dels grallers ripolletencs.

Serà doncs una diada molt important, per recordar, vint-i-cinc anys després, l’estrena d’en Gonçal i la Teresa.

Us hi esperem!

Ofrena floral a Rafael de Casanova per La Diada 2016.

Diumenge 11 de setembre – Monument a Rafael de Casanova (Barcelona)

L’Oriol i la Laia, en Mustafà i l’Elisenda, participaran un any més a l’ofrena floral al monument de Rafael de Casanova en motiu de la Diada.

Les figures, un dels símbols del país, seran presents en aquest acte tan emotiu. A la Família de Gegants del Pi els acompanyaran els Grallers i Tabalers del Pi que entonaran la popular cançó en el moment d’oferir el coixí de flors naturals amb l’escut de l’entitat.

Acompanyeu-nos-hi!

Festes de Misericòrdia a Reus 2016 – Estrena del Basilisc petit.

Dissabte 17 de setembre – Reus (Baix Camp)

El proper dissabte 17 de setembre al matí, tornarem a visitar la ciutat de Reus, la capital del Baix Camp.

En la memòria de molts hi ha forjades les diferents visites fetes a la ciutat, com la d’en Mustafà i l’Elisenda per la Festa Major de Sant Pere el juny de 2005 per apadrinar l’estrena de les rèpliques dels gegants Indis, Moros i Vitxets, o la de tot el Seguici Popular de Barcelona com a prèvia de Sant Pere, l’any 2013.

En motiu de la visita del Basilisc de Reus al primer “Bestieses” les passades Festes de Sant Josep Oriol, ara és el Basilisc qui convida el Lleó de Barcelona per Misericòrdia. I ho fa en un dia molt i molt especial: l’estrena del nou Basilisc petit, que se sumarà al Seguici petit i totes les figures i balls que el conformen, un Seguici que no para de créixer.

Per rebre’l, no hi faltarà en Mustafà petit, que ha volgut baixar a Reus per primer cop per conèixer el nouvingut. Una ciutat amiga, que de ben segur en Mustafà petit visitarà uns quants cops.

 

Estrena de l’Elisenda petita.

Diumenge 18 de setembre – Plaça del Pi (Barcelona)

Ja ha arribat el gran dia! En Mustafà petit està molt i molt nerviós esperant la seva estimada.

La rebran un seguit de convidats d’arreu de Catalunya, els seus padrins (els de carn i ossos i els Gegants), nens i nenes d’arreu i uns espectadors d’excepció; els quatre Gegants originals del Pi, que com ja van fer amb en Mustafà petit el 21 de setembre de 2014, sortiran excepcionalment per donar la benvinguda a l’Elisenda petita.

Us ho perdríeu per res del món?

La Mercè’16 – Seguici Inaugural i Toc d’Inici.

Dijous 22 de setembre – Palau de la Virreina (La Rambla, 99)

Comencen les Festes de la Mercè… els primers giravolts, les primeres passes, els balls tan assajats aquests darrers dies… de sobte Barcelona es vesteix de Festa Major i esclata per uns dies de color, festa i il·lusió.

A les set en punt de la tarda del proper divendres 18 de setembre, i al so del “Toc d’Inici – Cançó de Barcelona” s’obren les portes del Palau de la Virreina i és el moment màgic en què els barcelonins veuen ballar a en Jaume I i na Violant, encapçalats pels Capgrossos Macers. A darrera seu, la resta del Seguici, amb els Gegants de Santa Maria del Mar, l’Àliga, els Cavallets Cotoners, el Bou, el Drac de Ciutat Vella, la Víbria i la Tarasca, sense oblidar els nostres Lleó de la Ciutat i Mulassa de Barcelona, així com en Mustafà i l’Elisenda, els Gegants grans del Pi.

Recorrerem, com sempre, la Rambla, el carrer Ferran, el Pas de l’Ensenyança i la plaça de Sant Miquel. A les 19.45h i havent acabat el Pregó des del Saló de Cent, sortiran en dansa totes les peces per fer els seus balls davant les autoritats i tots els barcelonins en els primers minuts de festa.

La Mercè ja és aquí!

La Mercè’16 – Xambanga de Gegants.

Divendres 23 de setembre – final de La Rambla

Un dels secrets millor guardats de tot l’any. De què es disfressaran els gegants petits del Pi? Un any ho van fer de La Guerra de les Galàxies, un altre del Carnaval de Venècia, de fantasmes, de “guiris”, de follets, de faraons egipcis, de personatges de por, de grans hits musicals o de gàngsters. Enguany com us sorprendran?

Tota Festa Major té una nit especial, de gresca, rauxa i disbauxa. Aquesta és la nit de Xambanga, que sempre és el 23 de setembre, com mana la tradició. Els gegants dels barris barcelonins surten a les 21h en cercavila per celebrar que és Festa Major però no ho fan com sempre, sinó que es disfressen i apareixen a les 21h per les Drassanes, la Rambla i el carrer Ferran fins a l’Ajuntament, on hi passaran la nit.

Però abans d’entrar-hi, iniciaran una ballada conjunta i esbojarrada a la plaça de Sant Jaume. Oi que no us ho perdreu? En acabar, entrarem els gegants a l’Ajuntament perquè hi passin la nit més curta de la Festa Major.

Gaudiu de la festa!

La Mercè’16 – Matinades.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de la Mercè.

Desperteu-vos barcelonins, que no us puguin els llençols!

Els Músics del Pi i de la resta de les colles de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i d’altres vinguts de les colles de cultura popular de tota la ciutat es troben a les 8h a la plaça de la Mare de Déu de la Mercè per iniciar un llarg però càlid recorregut pels carrers del Barri Gòtic. Passaran pel Pi i per infinitat de carrerons (fent les parades de rigor) fins arribar a la plaça de Sant Jaume, on el Toc de Matinades donarà pas a l’entrada dels Trabucaires.

Avui és Festa Major!

La Mercè’16 – Mostra de balls i Passada de Nans i Gegants.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de Sant Jaume.

Els quatre Gegants del Pi iniciaran el dia de la Mare de Déu de la Mercè a la plaça de Sant Jaume, fent el seu ball tradicional davant dels milers de barcelonins congregats. En Mustafà, l’Elisenda, l’Oriol i la Laia, ballaran a les onze acompanyats pels Músics del Pi. En acabar el ball, els Gegants grossos marxaran cap a la Basílica de la Mercè, per prendre part en el tradicional Seguici d’Autoritats.

També els acompanyaran tots els gegants dels barris barcelonins que, com sempre, podran fer el seu ball. Aquest és l’acte més antic que es conserva a les Festes de la Mercè actuals: el Matí Gegant. Fa més de mig segle, els llavors pocs gegants barcelonins, desfilaven el matí del 24 de setembre per honorar a la seva Patrona.

Cap a les dotze del migdia, hi haurà la tradicional Passada de nans i gegants, a la que s’hi sumaran els gegantets Mustafà petit i Perot lo Lladre. Tots junts, ballaran pel barri Gòtic fins al Pati Manning de la Casa de Caritat, on totes les figures descansaran fins a la Cavalcada de la tarda.

La Mercè’16 – Seguici d’Autoritats.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de la Mercè.

Acabada la Missa en honor a la Mare de Déu de la Mercè, les autoritats polítiques, civils i eclesiàstiques surten de la Basílica de la Mercè. A la plaça els reben els Pilars d’honor de les colles castelleres de la ciutat i el Seguici Popular,  que comença a ballar al so de les seves melodies tradicionals. L’integra la Banda Municipal, els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Bou, el Drac de Ciutat Vella, la Víbria, la Tarasca i els Gegants de Santa Maria del Mar, a banda de les figures que ballem nosaltres: el Lleó de la Ciutat, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi.

És l’acte més simbòlic de la festa. L’acompanyament de tots els símbols festius de la ciutat a les autoritats en el passeig que fan des de la Basílica fins al Palau de l’Ajuntament pels carrers Ample, Regomir i Ciutat. Un cop allà, el Seguici entrarà a la plaça de Sant Jaume.

Al davant de l’Ajuntament hi restaran l’Àliga i els gegants de la Ciutat, i la resta de les peces entraran dins del Palau. Un cop tothom al seu lloc, i amb la sra. Ada Colau –Alcaldessa de Barcelona–  al balcó, l’Àliga primer, i en Jaume i na Violant després, faran els seus balls d’honor interpretats per la Banda Municipal.

En acabar, i mentre les colles castelleres de la ciutat entren a la plaça, el Seguici rependrà la passejada per la plaça de Sant Miquel, pas de l’Ensenyança, carrer de Ferran i la Rambla fins al Palau de la Virreina, on les figures faran el seu darrer ball.

La Mercè’16 – Cavalcada de la Mercè.

Dissabte 24 de setembre – Carrer de Pelai

L’acte central de la tarda de Festa Major va enguany dedicat a …. i comptarà amb tots els gegants, nans i capgrossos de la ciutat. També s’hi sumaran grups vinguts de …..

La Cavalcada fou reconvertida en la seva estructura actual per la Coordinadora de Geganters a finals dels vuitanta i es dedica cada any a un tema rellevant. En les darreres edicions s’ha dedicat al mar (2007), als colors del món (2008), a barcelonins il·lustres (2009), a la música (2010), a la pròpia festa (2011), al món animal (2012), al Tricentenari (2013), al calendari festiu (2014) o a la llum (2015).

Totes les figures seran encapçalades per l’Àliga, els Gegants de la Ciutat i els Capgrossos Macers, com a representants municipals.

Al llarg de la desfilada hi podreu veure els gegantets Perot lo Lladre, Mustafà i Elisenda, els quatre Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona. Tots ells prendran part de la corrua que sortirà a les 18h de la plaça de Castella pel carrer de Gravina.

La Cavalcada seguirà pel carrer de Pelai, La Rambla, el carrer de Ferran i la plaça de Sant Jaume, on al final de tot ballaran l’Àliga, els Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat. Així serà com nosaltres donarem per tancades les Festes de la Mercè. A continuació, tindrà lloc el Toc a plegar dels Gegants de la Ciutat.

Oi que no us ho perdreu per res del món?

La Mercè’16 – Correfoc.

Diumenge 25 de setembre – Via Laietana

Foc, foc, foc i més foc. La festa que fou instaurada sota el nom de “Mostra de Bèsties Fantàstiques” el 1979 i no fou fins anys més tard que en Brossa la faria popular amb el mot “Correfoc”, que actualment es fa servir per denominar qualsevol festa amb foc, diables i/o bèsties.

La Mulassa vella de Barcelona participarà com sempre d’un dels actes més actuals però alhora tradicionals de les Festes de la Mercè, acompanyada del grup Pircussió. I és que sortirà de dins mateix de la Porta de l’Infern per dirigir-se Via Laietana avall, cap al mar, per cremar a tothom qui s’interposi en el seu camí.

Recordem la importància de seguir les normatives establertes per a poder-hi participar:

-          Vesteix-te adequadament. Amb roba de cotó, coll alt, mànigues i pantalons llargs, mocador de coll i barret; sense oblidar un calçat lleuger i còmode, i taps a les orelles.

-          Prohibit llançar aigua. Ni parlar-ne: la pólvora mullada és perillosa i imprevisible.

-          Els més menuts, a distància. Protegeix les criatures, allunya-les de les primeres files. I en tot cas, el correfoc infantil és l’adequat per a ells.

-          Persianes avall. Si tens un establiment en algun dels carrers de l’itinerari, no t’oblidis d’abaixar-ne les persianes, retirar-ne els tendals i tapar-ne els vidres.

A gaudir-ne!

Festa Major d’Hostafrancs 2016.

Diumenge 2 d’octubre – Parròquia del Sant Àngel Custodi (carrer de Vilardell, 48)

Com venim fent des de fa dècades, aquest any també participarem a la Festa Major d’Hostafrancs, fent una lluïda cercavila pels carrers del barri.

Hostafrancs fa Festa Major en honor del Sant Àngel Custodi, i serà precisament des d’aquesta parròquia situada al carrer de Vilardell, des d’on encetaran la cercavila l’Oriol i la Laia, els Gegants petits del Pi.

Serà diumenge 2 d’octubre al matí, i recorrerem els carrers i carrerons d’aquest barri acompanyats pels Músics del Pi.

No hi faltareu, oi?