Agenda

La Mercè’16 – Seguici Inaugural i Toc d’Inici.

Dijous 22 de setembre – Palau de la Virreina (La Rambla, 99)

Comencen les Festes de la Mercè… els primers giravolts, les primeres passes, els balls tan assajats aquests darrers dies… de sobte Barcelona es vesteix de Festa Major i esclata per uns dies de color, festa i il·lusió.

A les set en punt de la tarda del proper divendres 18 de setembre, i al so del “Toc d’Inici – Cançó de Barcelona” s’obren les portes del Palau de la Virreina i és el moment màgic en què els barcelonins veuen ballar a en Jaume I i na Violant, encapçalats pels Capgrossos Macers. A darrera seu, la resta del Seguici, amb els Gegants de Santa Maria del Mar, l’Àliga, els Cavallets Cotoners, el Bou, el Drac de Ciutat Vella, la Víbria i la Tarasca, sense oblidar els nostres Lleó de la Ciutat i Mulassa de Barcelona, així com en Mustafà i l’Elisenda, els Gegants grans del Pi.

Recorrerem, com sempre, la Rambla, el carrer Ferran, el Pas de l’Ensenyança i la plaça de Sant Miquel. A les 19.45h i havent acabat el Pregó des del Saló de Cent, sortiran en dansa totes les peces per fer els seus balls davant les autoritats i tots els barcelonins en els primers minuts de festa.

La Mercè ja és aquí!

La Mercè’16 – Xambanga de Gegants.

Divendres 23 de setembre – final de La Rambla

Un dels secrets millor guardats de tot l’any. De què es disfressaran els gegants petits del Pi? Un any ho van fer de La Guerra de les Galàxies, un altre del Carnaval de Venècia, de fantasmes, de “guiris”, de follets, de faraons egipcis, de personatges de por, de grans hits musicals o de gàngsters. Enguany com us sorprendran?

Tota Festa Major té una nit especial, de gresca, rauxa i disbauxa. Aquesta és la nit de Xambanga, que sempre és el 23 de setembre, com mana la tradició. Els gegants dels barris barcelonins surten a les 21h en cercavila per celebrar que és Festa Major però no ho fan com sempre, sinó que es disfressen i apareixen a les 21h per les Drassanes, la Rambla i el carrer Ferran fins a l’Ajuntament, on hi passaran la nit.

Però abans d’entrar-hi, iniciaran una ballada conjunta i esbojarrada a la plaça de Sant Jaume. Oi que no us ho perdreu? En acabar, entrarem els gegants a l’Ajuntament perquè hi passin la nit més curta de la Festa Major.

Gaudiu de la festa!

La Mercè’16 – Matinades.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de la Mercè.

Desperteu-vos barcelonins, que no us puguin els llençols!

Els Músics del Pi i de la resta de les colles de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i d’altres vinguts de les colles de cultura popular de tota la ciutat es troben a les 8h a la plaça de la Mare de Déu de la Mercè per iniciar un llarg però càlid recorregut pels carrers del Barri Gòtic. Passaran pel Pi i per infinitat de carrerons (fent les parades de rigor) fins arribar a la plaça de Sant Jaume, on el Toc de Matinades donarà pas a l’entrada dels Trabucaires.

Avui és Festa Major!

La Mercè’16 – Mostra de balls i Passada de Nans i Gegants.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de Sant Jaume.

Els quatre Gegants del Pi iniciaran el dia de la Mare de Déu de la Mercè a la plaça de Sant Jaume, fent el seu ball tradicional davant dels milers de barcelonins congregats. En Mustafà, l’Elisenda, l’Oriol i la Laia, ballaran a les onze acompanyats pels Músics del Pi. En acabar el ball, els Gegants grossos marxaran cap a la Basílica de la Mercè, per prendre part en el tradicional Seguici d’Autoritats.

També els acompanyaran tots els gegants dels barris barcelonins que, com sempre, podran fer el seu ball. Aquest és l’acte més antic que es conserva a les Festes de la Mercè actuals: el Matí Gegant. Fa més de mig segle, els llavors pocs gegants barcelonins, desfilaven el matí del 24 de setembre per honorar a la seva Patrona.

Cap a les dotze del migdia, hi haurà la tradicional Passada de nans i gegants, a la que s’hi sumaran els gegantets Mustafà petit i Perot lo Lladre. Tots junts, ballaran pel barri Gòtic fins al Pati Manning de la Casa de Caritat, on totes les figures descansaran fins a la Cavalcada de la tarda.

La Mercè’16 – Seguici d’Autoritats.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de la Mercè.

Acabada la Missa en honor a la Mare de Déu de la Mercè, les autoritats polítiques, civils i eclesiàstiques surten de la Basílica de la Mercè. A la plaça els reben els Pilars d’honor de les colles castelleres de la ciutat i el Seguici Popular,  que comença a ballar al so de les seves melodies tradicionals. L’integra la Banda Municipal, els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Bou, el Drac de Ciutat Vella, la Víbria, la Tarasca i els Gegants de Santa Maria del Mar, a banda de les figures que ballem nosaltres: el Lleó de la Ciutat, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi.

És l’acte més simbòlic de la festa. L’acompanyament de tots els símbols festius de la ciutat a les autoritats en el passeig que fan des de la Basílica fins al Palau de l’Ajuntament pels carrers Ample, Regomir i Ciutat. Un cop allà, el Seguici entrarà a la plaça de Sant Jaume.

Al davant de l’Ajuntament hi restaran l’Àliga i els gegants de la Ciutat, i la resta de les peces entraran dins del Palau. Un cop tothom al seu lloc, i amb la sra. Ada Colau –Alcaldessa de Barcelona–  al balcó, l’Àliga primer, i en Jaume i na Violant després, faran els seus balls d’honor interpretats per la Banda Municipal.

En acabar, i mentre les colles castelleres de la ciutat entren a la plaça, el Seguici rependrà la passejada per la plaça de Sant Miquel, pas de l’Ensenyança, carrer de Ferran i la Rambla fins al Palau de la Virreina, on les figures faran el seu darrer ball.

La Mercè’16 – Cavalcada de la Mercè.

Dissabte 24 de setembre – Carrer de Pelai

L’acte central de la tarda de Festa Major va enguany dedicat a …. i comptarà amb tots els gegants, nans i capgrossos de la ciutat. També s’hi sumaran grups vinguts de …..

La Cavalcada fou reconvertida en la seva estructura actual per la Coordinadora de Geganters a finals dels vuitanta i es dedica cada any a un tema rellevant. En les darreres edicions s’ha dedicat al mar (2007), als colors del món (2008), a barcelonins il·lustres (2009), a la música (2010), a la pròpia festa (2011), al món animal (2012), al Tricentenari (2013), al calendari festiu (2014) o a la llum (2015).

Totes les figures seran encapçalades per l’Àliga, els Gegants de la Ciutat i els Capgrossos Macers, com a representants municipals.

Al llarg de la desfilada hi podreu veure els gegantets Perot lo Lladre, Mustafà i Elisenda, els quatre Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona. Tots ells prendran part de la corrua que sortirà a les 18h de la plaça de Castella pel carrer de Gravina.

La Cavalcada seguirà pel carrer de Pelai, La Rambla, el carrer de Ferran i la plaça de Sant Jaume, on al final de tot ballaran l’Àliga, els Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat. Així serà com nosaltres donarem per tancades les Festes de la Mercè. A continuació, tindrà lloc el Toc a plegar dels Gegants de la Ciutat.

Oi que no us ho perdreu per res del món?

La Mercè’16 – Passejada de Bèsties.

Dissabte 24 de setembre – Plaça de Sant Jaume, 1

Excepcionalment, enguany la Passejada de Bèsties tindrà lloc la Diada de la Mare de Déu de la Mercè.

La sortida de totes les bèsties de foc de la ciutat serà a les 21.30h des de les portes de l’Ajuntament. Totes elles duran des de diumenge 18 exposades a la Galeria Gòtica de la Casa Gran i aquest dia surten a desfilar amb tranquil·litat.

Hi trobareu evidentment l’esbojarrada Mulassa vella de Barcelona, acompanyada pel grup Pircussió!

No us ho perdeu!

La Mercè’16 – Correfoc.

Diumenge 25 de setembre – Via Laietana

Foc, foc, foc i més foc. La festa que fou instaurada sota el nom de “Mostra de Bèsties Fantàstiques” el 1979 i no fou fins anys més tard que en Brossa la faria popular amb el mot “Correfoc”, que actualment es fa servir per denominar qualsevol festa amb foc, diables i/o bèsties.

La Mulassa vella de Barcelona participarà com sempre d’un dels actes més actuals però alhora tradicionals de les Festes de la Mercè, acompanyada del grup Pircussió. I és que sortirà de dins mateix de la Porta de l’Infern per dirigir-se Via Laietana avall, cap al mar, per cremar a tothom qui s’interposi en el seu camí.

Recordem la importància de seguir les normatives establertes per a poder-hi participar:

-          Vesteix-te adequadament. Amb roba de cotó, coll alt, mànigues i pantalons llargs, mocador de coll i barret; sense oblidar un calçat lleuger i còmode, i taps a les orelles.

-          Prohibit llançar aigua. Ni parlar-ne: la pólvora mullada és perillosa i imprevisible.

-          Els més menuts, a distància. Protegeix les criatures, allunya-les de les primeres files. I en tot cas, el correfoc infantil és l’adequat per a ells.

-          Persianes avall. Si tens un establiment en algun dels carrers de l’itinerari, no t’oblidis d’abaixar-ne les persianes, retirar-ne els tendals i tapar-ne els vidres.

A gaudir-ne!

Festa Catalana.

Dissabte 1 d’octubre – Avinguda de la Catedral

Ja fa uns quants anys que durant els mesos de major afluència turística l’Ajuntament de Barcelona organitza la Festa Catalana, una celebració destinada a donar a conèixer les nostres festes i tradicions als visitants que rep la nostra ciutat. D’aquesta manera, podran entendre millor la cultura popular del nostre país i gaudir-ne a les festes majors que se celebren arreu.

L’acte es narra en català, castellà, anglès i francès.

En aquesta ocasió, serà un moment únic per poder veure totes les figures del Pi juntes: el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, en Mustafà petit i la recentment estrenada Elisenda petita, en Perot lo Lladre i els quatre Gegants del Pi; l’Oriol, la Laia, l’Elisenda i en Mustafà. Tots ells acompanyats pels Músics del Pi, faran peces conjuntes i els seus balls propis!

Ens veiem el dissabte 1 d’octubre a les 18.30h a l’avinguda de la Catedral!

Festa Major d’Hostafrancs 2016.

Diumenge 2 d’octubre – Parròquia del Sant Àngel Custodi (carrer de Vilardell, 48)

Com venim fent des de fa dècades, aquest any també participarem a la Festa Major d’Hostafrancs, fent una lluïda cercavila pels carrers del barri.

Hostafrancs fa Festa Major en honor del Sant Àngel Custodi, i serà precisament des d’aquesta parròquia situada al carrer de Vilardell, des d’on encetaran la cercavila l’Oriol i la Laia, els Gegants petits del Pi.

Serà diumenge 2 d’octubre al matí, i recorrerem els carrers i carrerons d’aquest barri acompanyats pels Músics del Pi.

No hi faltareu, oi?