Agenda

#SJO18 Pregó de Festa Major i Ball dels Gegants originals.

Dissabte 17 de març – Plaça del Pi

Com cada any, encetarà la Festa Major el Pregó, a les 11h del matí a la plaça del Pi, amb la presència de:

• Pregoner de les Festes:

• Sra. Gala Pin Ferrando, Regidora del Districte de Ciutat Vella

• Mossèn Gaietà de Casacuberta, Rector de la Basílica de Santa Maria del Pi

• Sr. Eloi Martí, President de l’Associació de Comerciants i Veïns de la Plaça de Sant Josep Oriol

• Sr. Josep Lluís Esteras, President de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi

L’any 2010, any en què els gegants grossos i xics del Pi van celebrar el 50è aniversari de la seva recuperació, es va voler tornar a treure al carrer les figures originals, que feia uns vint-i-cinc anys que no sortien, ja que sempre ho fan les seves còpies. Es vol que tots quatre junts; la Família de Gegants originals del Pi -que romanen sempre exposats als armaris de la basílica-, surtin junts només un cop l’any, per donar inici a les Festes del barri.

Al final de l’acte, i després de la tradicional Remembrança del Miracle de les Monedes de Sant Josep Oriol, hi haurà un petit fragment del Retaule de Sant Josep Oriol, anunciant el que es farà al vespre. A continuació, i com marca el protocol, tindrà lloc l’excepcional “Ball en família” dels Gegants del Pi, que des de l’any passat només ballen les figures originals. Tot seguit, l’Oriol i la Laia -els gegants petits vells del Pi-, ens portaran de cercavila pels carrerons del barri tot recuperant el costum de penjar cartells anunciant els Atracaments d’en Perot de dissabte vinent. Una ocasió única per admirar uns dels gegants més antics que es conserven al país, fets de fusta, i que esdevenen un dels símbols més estimats de la ciutat.

#SJO18 Tradicional cercavila anunciadora de les Festes.

Dissabte 17 de març – Plaça del Pi

En aquest matí d’inici de les Festes de Sant Josep Oriol, en què barcelonins i barcelonines poden veure als quatre gegants més antics de la ciutat per única vegada a l’any, la celebració finalitzarà com és tradició amb una cercavila dels Gegants petits originals a les 12.00h.

En Josep Oriol i l’Eulàlia, com feien antigament, tornaran a fer gaudir als més petits, i als no tant petits, amb els seus giravolts i danses. Així, tan sols per una estona, el Pi podrà tornar a veure ballar la seva imatgeria festiva més valuosa pels carrers del barri.

Recorregut: plaça del Pi, carrer Cardenal Casañas, Boqueria, Palla, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, Portaferrissa, Petritxol i Plaça del Pi.

#SJO18 Diada Castellera.

Dissabte 17 de març – Plaça del Pi

Un cop més, torna la Diada Castellera de Sant Josep Oriol. Com l’any passat, la Diada serà el dissabte 17 de març a les 17h de la tarda. La plaça del Pi serà de nou l’escenari de la Diada.

En aquest cas, tornen a actuar els Castellers de Cerdanyola del Vallès i els de Barcelona, que faran d’amfitrions. Així, portaran a plaça una de les seves primeres actuacions de l’any.

Tant si voleu que se us posi la pell de gallina com si voleu gaudir d’una tradició catalana reconeguda universalment i esdevinguda Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, no dubteu en viure la Diada d’enguany.

No us ho perdreu per res del món, oi?

#SJO18 Teatralització de la Solemne Processó per anar a rebre el Legat vingut de Roma.

Dissabte 17 de març – Plaça del Pi

Com cada any, abans del Retaule de Sant Josep Oriol, a les 20h surt des de la Basílica del Pi fins a la plaça de Cucurulla (al creuament de Portaferrissa amb Boters) una escenificació de les antigues processons que es feien a la ciutat. En aquest cas, per rebre al missatger que, des de Roma, anuncia que el Doctor Oriol ha estat fet Sant!

A la cercavila, com cada any, hi participaran actors fent papers eclesiàstics, ministrils i la Mulassa de Barcelona amb els Músics del Pi.

#SJO18 Retaule de Sant Josep Oriol.

Dissabte 17 de març – Basílica de Santa Maria del Pi

A les 21h, i dins la Basílica de Santa Maria del Pi, tindrà lloc la representació del Retaule de Sant Josep Oriol, titulat “El Doctor Pa i Aigua”, on com sempre els Gegants petits originals del Pi prendran part de l’escena de la Processó de Corpus.

Gaudiu-ne!

#SJO18 Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona.

Diumenge 18 de març – Plaça de Sant Felip Neri

Diumenge 18 de març torna “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. Un acte singular i solemne, en què prenen protagonisme les bèsties. En aquesta edició, la convidada del Lleó de Barcelona és l’Àliga de  i el convidat de la Mulassa de Barcelona és el Poulain de Pesenàs (Occitània – França), una figura datada del segle XVIII i que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Dos convidats de luxe pels 25 anys de la recuperació del Lleó i els 450 de la primera referència de la Mulassa, no creieu?

. El programa de la diada és el següent:

- 9.00h Rebuda dels convidats a la plaça de Sant Felip Neri.

- 10.45 h – Cercavila de Benvinguda – Recorregut: Sant Felip Neri, Sant Sever, Bisbe, plaça Nova, Boters, Pi, plaça de Sant Josep Oriol i plaça del Pi.

- 11.15 h – Ballada a la Basílica de Santa Maria del Pi. Amb el Ball del Lleó de Barcelona, el Ball de l’Àliga de la Pietat de Berga, el Ball de la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú i el Ball de la Mulassa de Barcelona.

- 11.55 h – Cercavila de Comiat – Recorregut: Plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, La Rambla, Portaferrissa, Boters, plaça Nova, Bisbe, Pietat, Baixada de Santa Clara i Plaça del Rei.

- 12.30 h – Ball de Comiat a la Plaça del Rei.

Durant l’acte, es podrà aconseguir l’habitual postal commemorativa col·leccionable.

#SJO18 Xerrada.

Dimecres 21 de març – La Casa dels Entremesos

Sota el títol “” començarà a les 20h a la Sala d’actes de la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2) i està previst que acabi cap a les 21h. Hi prendran paraula:

- 

#SJO18 Cercavila Infantil.

Divendres 23 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

Enguany una de les novetats a les Festes de Sant Josep Oriol és la Cercavila Infantil, que pretén obrir la festa a tots aquells nens del barri que tenen un gegantó, capgròs, drac o cuca a casa seva i que vulguin sumar-se amb les escoles del Gòtic a ser els protagonistes d’aquesta cercavila tan especial.

Qui tingui un gegantó, capgròs o drac a casa i vulgui inscriure’s pot enviar un mail a gegantsdelpi@gegantsdelpi.cat i li explicarem què ha de fer.

Els horaris seran:

- 17.30h Rebuda dels participants a la plaça de Sant Josep Oriol.

- 18.00h Cercavila per la plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, de la Portaferrissa, del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

- 18.30h Fi de festa.

A la plaça de Sant Josep Oriol hi haurà en Mustafà i l’Elisenda petits rebent a tots els convidats.

I recordeu… a les 19h hi haurà conta-contes a la plaça!

#SJO18 Contacontes.

Divendres 23 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

A les 19h a la plaça de Sant Josep Oriol apareixerà un contacontes vingut de terres llunyanes que es dedicarà a explicar contes als més menuts (i no tan menuts). Les històries aniran sobre gegants i bestiari, sobretot sobre Mulasses, en motiu del 450 aniversari de la Mulassa de Barcelona!!

Amb la presència d’en Mustafà i l’Elisenda petits.

Que us ho perdreu?

#SJO18 Ofici de Festa Major.

Divendres 23 de març – Basílica de Santa Maria del Pi

Com és tradició, avui Diada de Sant Josep Oriol, a les 20h té lloc dins la Basílica de Santa Maria del Pi la solemne celebració de l’Eucaristia en honor del Sant barceloní.

Com toca, en Josep Oriol, l’Eulàlia, l’Elisenda i en Mustafà, Gegants vells del Pi, faran el seu ball davant l’altar en el moment de l’ofertori acompanyats per la música de l’orgue. Com sabeu, és un dels dos moments de l’any en què se’ls pot veure dansar!

Al finalitzar s’entonarà el “Stabat Mater” de Felip Oliveres (s. XVII) i seguidament es cantaran els Goigs de Sant Josep Oriol.

#SJO18 Emmulassa’t!.

Divendres 23 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

La Mulassa vella de Barcelona no pot més i surt a celebrar que és Festa Major! Després de la impertinent pluja de l’any passat, aquest cop sortirà acompanyada per la formació musical “Marxing Band” del Taller de Músics del Raval, a partir de les 21.30h la Mulassa farà de les seves pels carrers del Barri Gòtic, qui sap si despertarà a més d’un veí o si perseguirà als que es posin davant seu.

La nit més boja, havia de tenir com a protagonista la més desenfadada i folla de totes les bèsties, que com sabeu només surt per Correfocs, ja que a la resta d’actuacions la substitueix la seva rèplica. Però avui farà una excepció a l’Emmulassa’t!

En tornar a la plaça de Sant Josep Oriol, hi haurà el final de festa entre les 22.45h i les 23.00h, quan començarà el concert del grup de ball folk: Bauma.

Recorregut: Plaça de Sant Josep Oriol, carrer de l’Ave Maria, dels Banys Nous, del Call, de Sant Honorat, de Sant Sever, del Bisbe, plaça Nova, carrer dels Boters, del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

No us ho perdeu!

#SJO18 Ball Folk.

Divendres 23 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

En acabar l’Emmulassa’t i per acabar de passar una gran nit, hi haurà un concert – ball folk a la plaça de Sant Josep Oriol, a càrrec del grup Bauma.

Començarà a les 23h i acabarà pels volts de la mitjanit.

Vinga, a ballar!

#SJO18 La Passejada dels Oriols.

Dissabte 24 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

El gegant petit del Pi, l’Oriol, a les 11.00h rep als seus convidats de Ciutat Vella, en un matí de dissabte molt singular. En aquest acte, contraposició a la Passejada de les Laies que es fa per Santa Eulàlia, només hi participen homes, que deixen a les seves parelles a casa mentre desfilen i ballen pels carrers del barri del Pi. I és que Sant Josep Oriol, junt amb Santa Eulàlia, és el Sant Patró de Ciutat Vella.

Hi participen: el gegant Oriol del Pi, en Mustafà petit, en Perot lo Lladre i en Mustafà del Pi, i els gegants de Ciutat Vella: de la Plaça Nova, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume Apòstol, de la Casa de Caritat (l’any del seu centenari) i del Carrer Princesa.

La cercavila s’iniciarà a les 11:45h des de la plaça de Sant Josep Oriol. Durant el recorregut, al pas per la Rambla, es recollirà la garlanda floral que, portada pels nens de les colles, serà oferta a les 12.30h a l’estàtua que Sant Josep Oriol té a la plaça, on romandrà durant totes les Festes. La garlanda és regalada per la parada de flors “La Carolina” de La Rambla.

Recorregut: carrer de la Palla, dels Banys Nous, de la Boqueria, La Rambla, carrer Portaferrissa, carrer del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

#SJO18 Exhibició de l’Esbart Català de Dansaires.

Dissabte 24 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

Un any més, els companys de l’Esbart Català de Dansaires se sumen a les Festes de Sant Josep Oriol per fer-nos gaudir a tots amb el seu repertori de danses.

Serà el dissabte 24 a les 13.00h a la plaça de Sant Josep Oriol i comptaran amb l’acompanyament musical en directe.

Ens oferiran una àmplia selecció de danses tradicionals ballades per nens i joves dalt l’escenari de la plaça, en un espectacle molt nostrat.

Sabíeu que l’Esbart Català té més de cent anys?

#SJO17 Tallers, Jocs i Xocolatada infantil.

Dissabte 24 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

Com cada any a les 17h, la Plaça de Sant Josep Oriol s’omplirà de jocs tradicionals i populars per als més petits i per als no tan petits, i on podreu passar una bona estona tot esperant la xocolatada popular que, a les 18h i per als nens, oferirà l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi. Els jocs per la canalla són organitzats junt amb l’Esplai del Pi, el Casal Infantil Pati Llimona i la Ludoteca del Pi.

Per cert, ja heu dibuixat els Gegants del Pi?

#SJO18 Els Atracaments d’en Perot lo Lladre.

Dissabte 24 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

En Perot lo Lladre sortirà a les 18.30h, un any més, a fer de les seves en un dels actes més carismàtics de les Festes.

Acompanyat per una munió de camperols, i en un acte amb moltes sorpreses, el gegantó atracarà les botiguetes del barri mentre es va explicant la seva història. Us animem a vestir-vos de pagesos/es, amb barretina, faixa, camisa, armilla o espardenyes. Sigueu creatius i sumeu-vos als Atracaments!

El motí (dolços i monedes de xocolata) es repartirà entre la mainada mentre canten al so dels músics del Pi:

“Passejant per Ciutat Vella,

vaig conèixer un bandoler.

Que Perot lo Lladre es deia,

Perot lo Lladre, el bandoler.

Perot, Perot, Perot, el nostre lladregot! “

El recorregut ens durà pels carrers i carrerons del barri, passant ineludiblement pel carreró que porta el nom del bandoler. Compte amb les carteres!!!

#SJO18 Concert de Festa Major.

Dissabte 24 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

És dissabte per la nit, i això significa ballaruca de la bona!

Amb les forces carregades després de fer un mos, el duet “Lady Whanda” actuarà a les 22.00h a la plaça de Sant Josep Oriol per fer moure l’esquelet de tots els presents a la plaça en una nit de ball, festa i disbauxa.

Però no aneu a dormir massa tard, que demà toca festa grossa i cal llevar-se d’hora per gaudir-la a fons!!!

#SJO18 Matinades.

Diumenge 25 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

Havent dormit una hora menys, comencem el dia gros de les Festes de Sant Josep Oriol amb les Matinades de Festa Major!

Avui diumenge 25 de març, i anunciant que és Festa Major, els músics del Pi acompanyats per grallers, dolçainers, tabalers i tot tipus de músics d’instruments tradicionals de colles d’arreu de Catalunya, recorreran els carrers del barri per tal de despertar a tots els veïns.

No us quedeu al llit!

#SJO18 Diada Falconera.

Diumenge 25 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

Uns dels molts amics i companys d’experiències que tenim, els Falcons de Barcelona, ens ofereixen un any més, la seva actuació estel·lar en el marc de les Festes de Sant Josep Oriol.

No us perdeu les seves construccions i figures que faran dalt l’escenari de la plaça de Sant Josep Oriol a partir de les 10.15h per a gaudi de tots els presents!

http://www.falconsdebarcelona.cat/

#SJO18 Mostra de Balls.

Diumenge 25 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

Enguany la Cercavila de Festa Major dóna encara més protagonisme als convidats i alguns d’ells prendran part en una Mostra de balls molt especial.

A les 11.15h i durant mitja hora, les parelles de gegants, bestiari, capgrossos i balls tradicionals aniran passant pel centre de la plaça de Sant Josep Oriol per fer gaudir a petits i grans d’una mostra de les seves danses!

No us ho perdeu!

#SJO18 Cercavila de Festa Major i fi de festa.

Diumenge 25 de març – Plaça de Sant Josep Oriol

L’acte més multitudinari de les Festes. Els Gegants del Pi conviden a colles geganteres veïnes, d’arreu de la ciutat, de tot Catalunya i fins i tot de més enllà, a passejar els seus gegants i a gaudir un any més d’aquest diumenge de Festa Major. Enguany s’escau en Diumenge de Rams i per tant totes les gegantes duran un ram de llorer a la mà.

A més, celebrem els 25 anys de la recuperació del Lleó de Barcelona amb la presència de la majoria de lleons de Catalunya (serà el primer cop que es veu una cercavila amb tants lleons junts) i els 450 anys de la Mulassa de Barcelona amb un convidat d’honor d’alçada, la bèstia més gran de Catalunya!

A partir de les 10.00h, plantada de gegants i elements festius a la plaça. A les 11.45h, cercavila amb el següent recorregut: carrers del Pi, dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, La Rambla, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol.

A les 13.00h, arribada de la comitiva, rebuda, ball del convidat d’honor i ball dels Gegants del Pi amb els músics del Pi. Per acabar, entrega de records i ball final dels participants.

Amb la participació de la imatgeria festiva amfitriona; el Lleó de la Ciutat i la Mulassa de Barcelona, els gegantets Mustafà i Elisenda petits i en Perot lo Lladre, els Gegants del Pi (l’Oriol, la Laia, en Mustafà i l’Elisenda) i els músics del Pi, el convidat d’honor: , i totes les colles convidades: Gegants de la Plaça Nova, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume Apòstol, del Carrer Princesa, 

Us ho perdríeu per res del món?