Història

La història de la nostra entitat va lligada a la història dels gegants d’ençà la seva recuperació l’any 1960. Després d’engegar el projecte de restauració i recuperació de les figures dels Gegants grans i petits del Pi, neix la necessitat de crear una entitat per tal de gestionar, conservar i donar activitat a les figures.

El 10 de novembre de 1959 es constitueix el Patronat dels Gegants del Pi, entitat que lideraria la restauració de les figures i que després, vetllaria per elles. Des d’aquells anys, ha estat una de les entitats amb més activitat a la ciutat de Barcelona.

L’any 1992, en concret el 23 de maig, es crea l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi. És llavors quan el Patronat dels Gegants del Pi traspassa les figures a la nova entitat, que recull el testimoni del Patronat. Aquest canvi d’entitat és degut a les noves necessitats que l’àmbit legal i jurídic exigeixen per tal de donar personalitat jurídica al grup. No es tracta d’un canvi de gestió, simplement és un canvi de forma amb el que l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi pretén continuar amb el mateix objectiu que l’antic Patronat: donar vida als Gegants grans i petits del Pi.

L’any 2001, coincidint amb la celebració del 400 aniversari de la primera referència dels Gegants del Pi, la nostra entitat va ser guardonada amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, fet que ens omple d’orgull i satisfacció.

Més recentment, l’any 2010, celebrem el cinquantè aniversari de la recuperació dels Gegants grans i petits del Pi, tornant a treure al carrer les figures originals centenàries. Precisament, des de l’any 2012 aquestes peces estan permanentment exposades a l’entrada de la Basílica de Santa Maria del Pi, perquè en gaudeixin barcelonins i forans.