Perot Lo Lladre

L’any 1995 la família dels Gegants del Pi va créixer amb el naixement d’un nou personatge, en Perot Lo Lladre.

Aquesta figura representa el famós bandoler del segle XVII, Pere Roca Guinarda. Més conegut com Perot Lo Lladre, era fill del poble d’Oristà, al Lluçanès, i, segons diu la llegenda, va viure al carreró del districte de Ciutat Vella de Barcelona que porta el seu nom i que comunica els carrers del Pi i de Portaferrissa.

La figura, que és portada pels infants de la colla, va ser construïda per l’artesà geganter Manel Casserras i Boix, de Solsona, i va ser estrenada el 23 de març de 1995, Diada de Sant Josep Oriol.

Tot i participar en tot tipus de cercaviles, trobades de gegants i festes de caire tradicional i popular, el gegantó desenvolupa un paper protagonista en un dels actes més multitudinaris de les festes que el van veure néixer, les Festes de Sant Josep Oriol.

En els anomenats Atracaments d’En Perot Lo Lladre, el gegantó Perot recorre els carrers del barri portat pels nens i membres de la colla, degudament caracteritzats d’acord amb l’època en què va viure el bandoler. Durant la cercavila es realitzen diverses aturades en botigues del barri que col·laboren any rere any. És en aquestes aturades en el recorregut on s’explica la llegenda d’En Perot Lo Lladre i es reprodueixen els famosos “atracaments” del bandoler, en els que es roben sacs plens de monedes de xocolata de les botigues i es llancen al públic assistent, mentre aquest exclama “Perot, Perot, Perot, el nostre lladregot!”.

Quan no es troba passejant, en Perot lo Lladre està exposat, junt amb la resta de gegants de Ciutat Vella, a La Casa dels Entremesos.