Falcons de Barcelona

La tradició dels Falcons al nostre país és contemporània. Hi ha qui els relaciona amb les Moixigangues o els Balls de Valencians que, principalment, es dansen al Camp de Tarragona en seguicis i processons. També hi ha qui hi veu una semblança amb els Castells, però perdent alçada i guanyant vistositat.

De fet, els Falcons neixen de la tradició dels Sòkols, pròpia de Txecoslovàquia, i importada a Catalunya per grups catòlics a principis del segle XX.

Aquí, el costum fou reinventat afegint-hi la música de la gralla, les seves figures foren influenciades pels Castells i el nom va ser traduït literalment del txecoslovac. I és que Sòkol vol dir Falcó.

No és fins el 2002 que neixen els Falcons de Barcelona, presentats oficialment per les Festes de Santa Eulàlia de l’any següent i que es convertien en la setena colla del país.

Actualment els Falcons de Barcelona són una de les colles de cultura popular més dinàmiques de la ciutat, i és que les seves actuacions són esperades a Festes Majors d’arreu de Barcelona i compten amb un bon nombre de socis que fan que les seves figures siguin espectaculars.

Enguany, i per primera vegada, van acompanyar-nos al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga com a primer element festiu convidat.

Aquestes Festes de Sant Josep Oriol, i com venen fent des de fa una bona pila d’anys, faran una de les seves actuacions espectaculars a la plaça de Sant Josep Oriol, i posteriorment participaran de la cercavila. Els acompanya el falcó Niku, una peça del bestiari nascuda l’any 2007 i feta pels membres de la pròpia colla.

Falcons de Barcelona (Arxiu El Món Geganter)

Falcons de Barcelona (Arxiu El Món Geganter)

Niku (Arxiu El Món Geganter)

Niku (Arxiu El Món Geganter)