Gegants de Cornellà (El Baix Llobregat): Mariana, Cornèlius i Fontsanta

Els gegants de Cornellà de Llobregat són adquirits l’any 1953 a la botiga El Ingenio del nostre barri, per participar a la festivitat del Corpus de la ciutat del Baix Llobregat.

En Corneli i la Miranda, són idèntics a altres gegants d’arreu del país, com els barcelonins del Poblenou i de Sant Andreu de Palomar, sorgits del mateix motllo. Foren batejats el 1991.

L’any 2000, amb el nou mil·leni, Cornellà decideix encarregar una nova parella de gegants a en Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de la població vallesana de Granollers. Així s’estrenen en Cornèlius i la Fontsanta.

Ell és un capità romà retirat, que s’establí per les terres per sobre del Delta del Llobregat i el qual, a la vora d’aquest riu, esdevingué segons la llegenda el fundador de Cornellà de Llobregat.

Ella és una dama laietana de la zona, en un principi esclava de Cornèlius (que li fa d’aigüera), però que aviat enamorà el romà, en el que acabaria sent una gran història d’amor.

Els gegants són acompanyats per la gegantona Mariana, que té la particularitat de llençar aigua per refrescar als que són al seu voltant. És portada pels nens de la colla.

La colla de compta també amb una àmplia cort de capgrossos, alguns d’ells de sèrie d’El Ingenio i d’altres fets pel Taller Sarandaca granollerí, que representen igualment el passat romà de la ciutat.

Vénen acompanyats per la seva colla de grallers i timbalers.

Cornèlius i Fontsanta (Arxiu El Món Geganter)

Cornèlius i Fontsanta (Arxiu El Món Geganter)