Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona

El primer diumenge de les Festes de Sant Josep Oriol al matí té lloc l’acte anomenat “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. Aquest és un dels moments més protocol·laris i especials de les festes, per diferents singularitats.

El Lleó de Barcelona i la Mulassa de Barcelona reben una peça del bestiari cadascuna. Les figures són escollides per la seva tradició, la seva història, singularitat o pel fet de ser emblemàtiques del seu seguici i la seva ciutat. Les bèsties convidades han de tenir ball propi i anar acompanyades per la seva formació musical característica. El Lleó convida una bèstia cerimoniosa, coronada (una àliga o un lleó) mentre que la Mulassa és el contrapunt, tot convidant un element singular i tradicional que defugi de la solemnitat de les bèsties coronades: des d’un drac fins a una víbria, un bou, una altra mulassa o una cucafera.

La diada comença ben d’hora al matí, quan els amfitrions reben als seus convidats i tots resten exposats a la placeta de Sant Felip Neri. Cap a les onze, s’inicia la cercavila pels carrers del Gòtic fins la basílica de Santa Maria del Pi, on té lloc un dels moments més especials de la diada.

Primer, les quatre figures entren a la Basílica, quedant exposades al final de la mateixa. El Lleó i el seu convidat entren amb la marxa o peça musical singular del convidat per tal de situar-se al centre de la nau, on es saludaran i executaran els seus balls propis. Primer el Lleó i després el convidat. Tot seguit, marxaran amb una altra peça singular fins a la posició inicial. A continuació, seran la Mulassa i el seu convidat els que executaran el ritual festiu.

Un cop acabats, les figures es dirigeixen a la plaça del Rei on, amb els músics dalt les escales del Palau Reial, tenen lloc els balls finals de la diada, l’intercanvi de records i la fotografia de família.

Durant la diada es pot aconseguir una postal col·leccionable, que cada any es fa amb les dues bèsties convidades.

Els convidats fins a data d’avui han estat:

Pel Lleó de Barcelona

  • 2018 – Àliga de la Ciutat de Barcelona
  • 2017 – Àliga de la Patum de la Pietat de Berga
  • 2016 – Àliga de la Ciutat de Girona

Per la Mulassa de Barcelona

  • 2018 – Poulain de Pesenàs (Occitània – França)
  • 2017 – Carpa i Porró de Vilanova i la Geltrú
  • 2016 – Basilisc de Reus