Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga

La tradició dels entremesos festius prové de les antigues processons que es celebraven a Barcelona les grans diades.

Potser, la que més es recorda avui és la que es va fer l’any 1601 en motiu de la Canonització de Sant Raimon de Penyafort. En aquells dies, les basíliques de Santa Maria del Pi i Santa Maria del Mar eren les més populars de la ciutat. Molts cops, els entremesos de l’una participaven a les processons de l’altra i a l’inversa, creant-se un fort vincle entre les dues, sempre amb una certa rivalitat.

El Seguici de les Basíliques

Des de fa anys, pels volts del 7 de gener, Festivitat de Sant Raimon de Penyafort, surt el seguici d’una de les dues esglésies, per acabar a l’altra, on té lloc el moment culminant de la tarda, el ball dels elements davant l’altar.

L’acte té lloc el dissabte posterior al dia 7 de gener al vespre i surt del Fossar de les Moreres o de la plaça del Pi, depenent de si acaba a Santa Maria del Pi (anys parells) o Santa Maria del Mar (anys senars).

Hi participen: els Gonfanons de les dues Basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí del Casc Antic, la Mulassa de Barcelona, el convidat d’honor, els quatre Gegants del Pi i la parella de Gegants de Santa Maria del Mar, tots acompanyats per formacions musicals escaients amb la seva història i tradició. Els Gegants que tanquen són els de la Basílica amfitriona aquell any.

Any rere any, el Seguici té un convidat d’honor, que és triat per la seva simbologia, presència i ball singular, però alhora es pretén incloure el ball en el conjunt i per tant ha de ser una formació cerimonial i tradicional.

Fins a data d’avui els balls convidats han estat:

  • 2018 – Moixiganga de Vilafranca del Penedès
  • 2017 – Ball de Bastons “El Bastó” de Sarrià
  • 2016 – Ball de Turcs i Cavallets de Tarragona
  • 2015 – Ball de Valencians d’El Vendrell
  • 2014 – Ball de Gitanes de Sitges
  • 2013 – Ball de Cercolets de Barcelona
  • 2012 – Falcons de Barcelona

El Ball a Quatre

La Colla Gegantera del Casc Antic (Gegants de Santa Maria del Mar) i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi, es van agermanar per mantenir el vincle d’amistat entre els seus gegants i fer-lo extensiu a les dues colles geganteres.

En el marc de l’agermanament neix aquest acte, que acaba amb l’execució del “Ball a quatre”, dansat pels quatre gegants grossos de les dues Basíliques i que, entre passos elegants i giravolts, vol representar de la millor manera possible aquest agermanament. És un ball que només es pot veure en aquesta diada, i dins d’una de les dues basíliques.

La música és d’en Jordi Fàbregas i la coreografia de Mercè Abad i Xavier López.