Llibres

Al llarg dels anys des dels Gegants del Pi hem editat diferents llibres, que expliquen en bona mesura la història d’alguna de les nostres figures. Us convidem a aconseguir-los a la Casa dels Entremesos i descobrir-los a fons!

 

Petita Història de la Mulassa de Barcelona

 

Autors: Nico Alonso, Laura Anton, Roger Herrera i Joana Olivés.

Il·lustracions: Pilarín Bayés.

Any: 2018

Edita: Editorial Mediterrània (Barcelona)

Preu: 7 €.

Disponible a: La Casa dels Entremesos.

La Mulassa arriba als 450 anys de la seva primera referència documentada i, per celebrar-ho, ens explica la seva història plena de festa i xerinola però també amb moments obscurs i prohibicions. Fins i tot, descobrirem com va desaparèixer al segle XIX i no va ser recuperada fins més de 150 anys més tard. Al llibre s’hi expliquen també els membres del Seguici Popular de Barcelona i les festes on participa la Mulassa: Santa Eulàlia, Sant Josep Oriol, Corpus i la Mercè. També s’hi fa un repàs de les mulasses més emblemàtiques dels Països Catalans, i tot amb els excel·lents dibuixos de la il·lustradora Pilarín Bayés.

 

Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular.

 

Autors: Nico Alonso i Dani Mosquera.

Fotografies: Autors Varis.

Any: 2020

Edita: Associació d’Amics dels Gegants del Pi (Barcelona)

Preu: 10 €.

Disponible a: La Casa dels Entremesos.

La publicació consta de dues parts diferenciades. La primera repassa la història de les festes a partir dels actes propis i singulars que la formen: la Passejada dels Oriols, els Atracaments d’en Perot, l’Emmulassa’t, el Retaule de Sant Josep Oriol o Bestieses. També s’hi explica que un estudi recent a l’Arxiu Històric de Santa Maria del Pi ha constatat que les festes s’han celebrat gairebé sense interrupcions d’ençà del 1806, tot i que el format actual, més popular i participatiu, és del 1995.

La segona part del llibre és un catàleg gràfic que conté més de tres-cents gegants, capgrossos, bèsties, balls tradicionals i altres colles de cultura popular. Es tracta de tots els entremesos que han sigut convidats a les festes al llarg d’aquest quart de segle. S’hi poden veure elements de tot el país i, fins i tot, d’altres països com Andorra, França o Bèlgica.

Petita Història de la Mulassa de Barcelona

Petita Història de la Mulassa de Barcelona

Portada llibre Les Festes de Sant Josep Oriol

Portada llibre Les Festes de Sant Josep Oriol