Notícies

Festes de Sant Josep Oriol 2024. (26/02/2022)

Un any més, tornen les Festes de Sant Josep Oriol. Del 16 al 24 de març de 2024, ens veiem al Pi! – Concurs de cartells – Programa de les Festes 2024 – Programa resumit – Ruta: Els Atracaments d’en Perot – Col·laboradors de les Festes 2023 - Bases #ConcursSJO23 a Instagram – Jocs Virtuals de [...]

Un any més, tornen les Festes de Sant Josep Oriol. Del 16 al 24 de març de 2024, ens veiem al Pi!

- Concurs de cartells

- Programa de les Festes 2024

- Programa resumit

- Ruta: Els Atracaments d’en Perot

- Col·laboradors de les Festes 2023

Bases #ConcursSJO23 a Instagram

- Jocs Virtuals de Sant Josep Oriol

La Història de les Festes

Ja és aquí el Concurs de cartells de les Festes de Sant Josep Oriol 2022. (03/10/2021)

Un any més, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi posa en marxa la maquinària per organitzar les Festes de Sant Josep Oriol 2022. Unes festes que de ben segur seran més lluïdes que les darreres dues edicions.

En aquesta ocasió es treballa per poder celebrar una festa presencial amb totes les mesures de seguretat,. En un barri molt castigat per la pressió turística i la manca de veïnat, la festa és més necessària que mai.

Podeu consultar les bases del concurs clicant aquí.

Unes Festes de la Mercè 2021 d’aniversari i vestits nous. (03/09/2021)

Aquesta Mercè serà molt especial per molts motius. Les festes arriben als 150 anys d’història, recuperarem alguns dels actes més tradicionals i podrem fer una Festa Major un pèl més ‘normal’ que la de l’any passat. I per si fos poc, en Mustafà i l’Elisenda es presentaran renovats amb vestits nous de trinca fets al Taller Casserras de Solsona, amb joies noves obra de Miquel Carner, un nou ram de flors fet per Flors Sala, nou pentinat a càrrec de Tapias i un nou mocador de puntes, obra dels Magatzems del Pilar. A més, el dia de l’estrena podreu col·laborar amb els nous vestits fent una aportació de 10 €, amb la qual rebreu un muntatge que inclou un retall de la mateixa roba amb la que s’han fet els vestits, fins esgotar existències.

L’acte d’estrena serà el diumenge 12 de setembre a les 11 i a les 12.45 h, amb reserva prèvia i aforament limitat. A l’acte també hi participaran els Gegants petits, els infantils, en Perot lo lladre i els Músics del Pi.

Les entrades les podreu reservar a partir del dilluns 6 a les 20 h clicant aquí.

A més, a partir de dimarts 14 publicarem el programa de la Mercè’21 editat per la nostra entitat, amb reportatges i tota la programació d’actes tradicionals. El podreu trobar en paper a la Casa dels Entremesos (fins esgotar existències) i virtualment clicant aquí.

Ja són aquí les Quinquennals 2021!. (01/06/2021)

Del 12 al 20 de juny commemorarem la recuperació dels quatre Gegants del Pi el 12 de juny de l’any 1960. Ara, 60+1 anys després, les Festes Quinquennals 2021 ens recordaran aquella celebració amb una ballada de gegants centenaris, una exposició de gegants centenaris i dues xerrades.

Descarrega’t aquí el programa en pdf.

Programa

Dissabte 12 de juny – 17 i 19 h

Plaça de Sant Josep Oriol

Ballada de gegants centenaris de Catalunya

Cal fer reserva prèvia clicant aquí.

Amb els Gegants de la Ciutat i els Capgrossos Macers amb la cobla de flabiols i fiscorn Els Perdigots, els Gegants Romans de la Paeria de Lleida amb els grallers Els Carreter, els Gegants de l’Arboç del Penedès amb els grallers Els Ginjolers, els Gegants de la Vila de Sitges amb l’Escola de Grallers de Sitges i els Gegants del Pi amb els Grallers del Pi.

 

De diumenge 13 a diumenge 20 de juny – de 10 a 20 h

Palau de la Virreina (La Rambla, 99)

Exposició de gegants centenaris de Catalunya

Amb els Gegants de la Ciutat i els Capgrossos Macers, els Gegants Romans de la Paeria de Lleida, els Gegants de l’Arboç del Penedès, els Gegants de la Vila de Sitges, els Gegants Moros de Tarragona, els Gegants Vitxets, Moros i Indis de Reus i els Gegants del Pi.

 

Dijous 17 de juny – 20 h

La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2)

Xerrada: ‘Els balls de gegants a Catalunya’

A càrrec de la mestra de dansa Montserrat Garrich. Acte amb aforament limitat i reserva prèvia clicant aquí.

 

Dissabte 19 de juny – 18 h

Palau de la Virreina (La Rambla, 99)

Taula rodona: ‘El paper dels gegants a la festa’

Acte amb aforament limitat i reserva prèvia clicant aquí.

Comencen les Festes de Sant Josep Oriol 2021!. (08/03/2021)

Després d’un any fatídic, ens hem volgut reinventar i aportar el nostre granet de sorra per començar a recuperar el barri i la ciutat. La vida sense festa és tan trista que hem fet mans i mànigues per oferir-vos una versió de les nostres festes amb tots els actes reconvertits en una celebració segura i fantàstica.

Per aconseguir-ho, hem agafat el millor de cadascun dels veïns, comerços i associacions del barri del Pi, sense oblidar l’ajuda de la basílica del Pi i del districte de Ciutat Vella. I aquí en teniu el resultat.

Bona Festa Major! Visca Sant Josep Oriol!

Programa de les Festes

Bases del #ConcursSJO21

Ruta: Els Atracaments d’en Perot lo lladre

Col·laboradors de les Festes

Els Jocs de Sant Josep Oriol

Preinscripcions als actes presencials (inscripcions obertes el dj. 11 i el dv. 12 de març. Sorteig el dg. 14)

- Pregó (dv. 19 a les 20 h)

- Bestieses (ds. 20 a les 17 h)

 

Celebrem els 60 anys de la recuperació dels quatre Gegants del Pi!. (17/06/2020)

Ja fa uns mesos que vam anunciar que el Coronavirus obligava a ajornar una de les festes més esperades enguany pels amants dels gegants i la imatgeria festiva: les Quinquennals dels Gegants del Pi. Aquestes celebracions es fan els anys acabats en 0 i 5, i pretenen posar en valor la recuperació dels quatre Gegants del Pi el 12 de juny de l’any 1960.

Tot i així, hem volgut commemorar els 60 anys de la recuperació amb una modesta celebració a les xarxes. L’objectiu principal és fer pedagogia sobre el moment històric que es van recuperar els gegants tot explicant com era el barri, les entitats parroquials, les festes… i com va anar la restauració.

Per aconseguir-ho, del 15 al 20 de juny s’han programat sis vídeos de poc més de cinc minuts de durada cadascun. En aquestes càpsules s’hi presenta un aspecte de l’època, que en cada cas és presentat per un narrador diferent: arxivers, familiars o persones que van viure l’època en primera persona.

Els vídeos es poden veure al canal de Youtube dels Gegants del Pi i al de la Casa dels Entremesos, cada dia a partir de les 18.30 h. El darrer vídeo, el de dissabte 20, serà una felicitació coral per part de molts dels integrants de la colla.

El programa és el següent:

  • Dilluns 15: ‘L’església del Pi als anys seixanta’ a càrrec de Jordi Sacasas, arxiver de Santa Maria del Pi.
  • Dimarts 16: ‘La restauració dels Gegants del Pi’ a càrrec de Sessa Casserras, néta del restaurador.
  • Dimecres 17: ‘El barri del Pi a mitjans del segle XX’ a càrrec de Miquel Àngel Gelabert, veí del barri.
  • Dijous 18: ‘El calendari festiu barceloní de l’època’ a càrrec de Jan Grau, expert en festes i tradicions.
  • Divendres 19: ‘La festa d’estrena’ a càrrec de Josep Lluís Esteras ‘Iaio’, president de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
  • Dissabte 20: ‘Per molts anys!’ a càrrec dels membres dels Gegants del Pi.

 

Se suspenen les Festes de Sant Josep Oriol 2020!. (24/12/2019)

FESTES DE SANT JOSEP ORIOL

Comunicat per la Covid-19. 

Se suspenen les Festes de Sant Josep Oriol 2020

La decisió es pren per aplicar de les mesures per fer front a la Covid-19.

Com a organitzadors de les Festes de Sant Josep Oriol hem decidit suspendre el programa d’actes que s’havien de celebrar entre el 21 i el 29 de març. La idea és ajudar a no estendre la malaltia i, per tant, reduir els moviments i la quantitat d’activitats.

Amb les recomanacions a la mà, se suspenen tots els actes amb tres excepcions que es posposen: el Retaule de Sant Josep Oriol, la presentació del llibre ‘Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular’ i la Xerrada ‘Recuperant la Festa Major’. Per tal de contribuir a crear un ambient de tranquil·litat i ser positius, des dels Gegants del Pi volem engegar un seguit d’iniciatives i explicar-les:

- En primer lloc, en suport del nostre teixit veïnal i comercial, i entenent que aquesta crisi ens afectarà a tots, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi ens solidaritzem i assumirem totes les despeses que han tingut les Festes. Per això, no es reclamaran els imports de les col·laboracions que fan anualment els comerços del barri. En el cas que ja s’hagin recollit els diners, es retornaran.

- Es farà una cercavila extraordinària que tindrà lloc quan es pugui dur a terme amb normalitat, previsiblement dins de les Festes Quinquennals dels Gegants del Pi, que se celebraran del 12 al 20 de juny.

- Per tal de convidar tothom a sentir-se part de les Festes de Sant Josep Oriol, com si les tinguéssim a casa, es penjaran vídeos de l’hemeroteca de les Festes de Sant Josep Oriol al canal de Youtube dels Gegants del Pi, una campanya encarada a la canalla i tothom qui vulgui recordar les festes dels anys passats. També es penjaran a internet diferents elements promocionals de les Festes.

- S’engega el Concurs d’Instagram #ConcursSJO20 amb la idea que tothom qui ho vulgui pengi fotografies dels Gegants del Pi, de les Festes de Sant Josep Oriol d’altres anys, jugant amb els gegants de goma a casa… qualsevol fotografia serà benvinguda. A més, per incentivar la participació, tots els participants seran guardonats amb una xapa commemorativa de les Festes d’enguany, amb la imatge del cartell. El
Concurs durarà fins que tot torni a la normalitat.

- Finalment, un cop reobri la Casa dels Entremesos, s’hi podran aconseguir de manera gratuïta tots els elements de marxandatge de les festes que ja estaven impresos: les postals de Bestieses, el desplegable de la Cercavila de Festa Major, el programa de les Festes i el fulletó.

Volem agrair a tothom la seva comprensió i suport, sense vosaltres la nostra feina no tindria sentit. Esperem que ben aviat puguem retornar a la normalitat i poder gaudir dels gegants al carrer. Visca la Festa Major!

 

- Del 4 de març al 17 de maig.

Exposició “El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol” a la Casa dels Entremesos.

Novetats!!. (26/09/2019)

Vols participar al Concurs de Cartells de les Festes de Sant Josep Oriol 2020? No t’ho pensis dues vegades i participa presentant la teva obra abans del dimarts 14 de gener de 2020.

Consulta aquí les bases del Concurs de Cartells de les Festes de Sant Josep Oriol 2020.

—–

Aquest és el nostre calendari d’activitats fins a finals d’aquest any 2019. Si necessiteu més informació, contacteu amb nosaltres!

- Dissabte 23 de novembre (matí) - Trobada de gegants a Sant Pere de les Puel·les (amb els Gegants petits del Pi)

- Diumenge 24 de novembre (matí) – Els Gegants del Pi al Monestir de Pedralbes (amb els Gegants petits i grans -originals- del Pi)

- Diumenge 1 de desembre (matí) – Cercavila de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar (amb la Mulassa de Barcelona)

- Diumenge 18 de desembre (matí) – La Marató de TV3 a la plaça del Pi (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants infantils del Pi)

No hi falteu!

Arriba la #Mercè19. (05/09/2019)

Amb l’arribada del setembre, us presentem la nostra agenda per la Festa Major de la ciutat, que tindrà lloc del 20 al 24 de setembre en honor a la Mare de Déu de la Mercè.

Exposició del Seguici Popular. Del 14 al 23 de setembre, de 10 a 20h, a l’Ajuntament (plaça de Sant Jaume, 1). Els dies 20, 21 i 23 l’horari serà de 10 a 14h. Els dies 22 i 24 estarà tancada.

Mostra de Gegants. Del 15 al 23 de setembre, de 10 a 20h, al Pati Manning de la Casa de Caritat (c/ Montalegre, 7). El dia 23 l’horari serà de 10 a 17h.

Mostra de Dracs i Bèsties de foc. Del 17 al 25 de setembre, de 10 a 20h, al Born CCM (plaça Comercial, 12). El dia 21 l’horari serà de 10 a 14h. Dilluns 23 estarà tancada.

——

DIUMENGE 15

- Assaig públic. A les 11.30h a la plaça del Rei, amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, els Gegants infantils, en Perot lo lladre i els quatre Gegants del Pi.

- Inauguració de la Mostra de Gegants. A les 18.30h al Pati Manning de la Casa de Caritat.

DIVENDRES 20

- Seguici Inaugural. A les 19h sortida del Palau de la Virreina amb el següent recorregut: la Rambla, Ferran, pas de l’Ensenyança i interior de l’Ajuntament. Amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants del Pi.

- Toc d’Inici. A les 19.45h a la plaça de Sant Jaume. Amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants del Pi.

- Passejada de Bèsties. A les 22h sortida de la plaça Comercial amb el següent recorregut: Comerç, Princesa, Montcada, Sombrerers, plaça de Santa Maria, carrer de Santa Maria, passeig del Born i plaça Comercial. Amb la Mulassa vella de Barcelona i els Tabalers del Pi.

DISSABTE 21

- Correfoc de la Mercè. A les 20.30h sortida des de la Porta de l’Infern, ubicada a la plaça d’Antoni Maura. Recorregut per la Via Laietana avall, fins la plaça d’Antonio López. Amb la Mulassa vella de Barcelona i els Tabalers del Pi.

DIMARTS 24, LA DIADA DE LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ

- Matinades. A les 8h des de la plaça de la Mercè. Recorregut: Ample, Regomir, Ciutat, plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, Sant Sever, Santa Eulàlia, Banys Nous, Ave Maria, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer dels Cecs de la Boqueria, Banys Nous, Ferran i plaça de Sant Jaume. Amb els Músics del Pi.

- Anada a Ofici. A les 10.10h des de la plaça de Sant Jaume. Recorregut: Ciutat, Regomir, Ample i plaça de la Mercè. Amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants del Pi.

- Mostra de Balls de Gegants. A les 11h a la plaça de Sant Jaume. Amb el Ball dels Gegants del Pi, ballat pels Gegants petits del Pi i interpretat pels Músics del Pi.

- Passada de Nans i Gegants. A les 11.45h des de la plaça de Sant Jaume. Recorregut: Ferran, la Rambla, carrer del Pintor Fortuny, plaça dels Àngels i carrer de Montalegre. Amb els Gegants infantils, en Perot lo Lladre i els Gegants petits del Pi, acompanyats pels Músics del Pi.

- Seguici de la Mercè. A les 12h des de la plaça de la Mercè. Recorregut: Ample, Regomir, Ciutat i plaça de Sant Jaume. Amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants del Pi.

- Cavalcada de la Mercè. A les 18h des del carrer Gravina. Recorregut: Pelai, la Rambla, Ferran i plaça de Sant Jaume. Amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, els Gegants infantils, en Perot lo lladre i els quatre Gegants del Pi.

Ens veiem aquesta Festa Major!

Visca la Mercè!

 

La nostra agenda!. (08/06/2019)

Aquest és el nostre calendari d’activitats fins a finals de l’estiu 2019, quan arribarà la Mercè’19. Si necessiteu més informació, contacteu amb nosaltres!

Festivitat de Corpus 2019

- De dijous 20 a diumenge 23 de juny (tot el dia) – Exposició del Seguici Popular a l’Ajuntament (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi)

- Diumenge 23 de juny (tarda) – Processó de Corpus de la Seu-Catedral (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, el Penó del Patronat dels Gegants del Pi, els Gegants petits originals i els Gegants grans del Pi)

——

- Dissabte 29 de juny (tarda) – Trobada de Gegants a les Festes de Sant Pere al Casc Antic (amb els Gegants infantils i els Gegants petits del Pi).

- Dimecres 10 de juliol (tot el dia) – Celebració de la Diada de Sant Cristòfol a la capelleta del carrer del Regomir (amb els Gegants petits del Pi)

- Dissabte 13 de juliol (tarda) – Trobada de Gegants a Solsona (Lleó de Barcelona, Mulassa de Barcelona i Gegants petits del Pi)

- Dissabte 10 d’agost (tarda) – El Seguici de Sant Roc de Barcelona a les Festes de Sant Roc del Cós del Bou de Tarragona (amb el Lleó de Barcelona)

- Dissabte 10 d’agost (tarda) – Trobada de Gegants de les Festes de Sant Magí de Tarragona (amb els Gegants petits del Pi)

- Dijous 15 d’agost (tarda) – Festes de Sant Roc – Trobada de Gegants a la Plaça Nova (amb els Gegants petits i els Gegants infantils del Pi)

- Divendres 16 d’agost (tarda) – Festes de Sant Roc – Seguici de Sant Roc a la Plaça Nova (amb el Lleó de Barcelona)

- Dissabte 17 d’agost (vespre) – Festes de Sant Roc – Correfoc (amb la Mulassa de Barcelona)

- Dimecres 11 de setembre (matí) - Diada Nacional de Catalunya. Ofrena floral a Rafael de Casanova (amb els quatre Gegants del Pi)

- Dissabte 14 de setembre (tarda) – Festes de  (amb el Lleó de Barcelona)

No hi falteu!

 

Mostra de Gegants petits i Gegantons emblemàtics de Catalunya #350petits. (26/05/2019)

Enguany els Gegants petits o Gegantons del Pi celebren els seus 350 anys des de la primera data documentada.
L’acte central de la commemoració tindrà lloc el proper dissabte 8 de juny amb una singular “Mostra de Gegants petits i Gegantons emblemàtics de Catalunya”.

TRÍPTIC: https://issuu.com/gegantsdelpi/docs/triptic_1

HORARIS:

- De 10 a 17h – Exposició de gegants al Palau de la Virreina amb els Gegants petits del Pi (originals i rèpliques), els Vitxets de Reus, els Negritos de Tarragona, els Americanos o Cubanitos de Sitges i els Gegantons de Valls. També es podrà visitar una part de l’exposició “Gegants petits, xics, camacurts i ballarics. 350 anys dels Gegants petits del Pi” que fins el 23 de juny es pot veure a la Casa dels Entremesos.

- 12h – Taula rodona “Els gegants petits a la festa” a l’Espai 4 (4ª planta) del Palau de la Virreina amb ponents de les diferents ciutats convidades.

- 17h – Cercavila amb els Gegants petits del Pi (originals) (acompanyats per Marc Riera –flabiol– i Carles Clavero –sac de gemecs–), els Vitxets de Reus (grallers Xalocs), els Negritos de Tarragona (grallers Els Quatre Garrofers), els Americanos de Sitges (grallers Els Marcets), els Gegantons de Valls (grallers Inxanetes) i els Gegants petits del Pi (rèpliques) (grallers del Pi).

Recorregut: la Rambla, Portaferrissa, Boters, plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Santa Eulàlia, Banys Nous, Boqueria, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol (Balls finals).

#350petits

Arriben les Festes de Sant Josep Oriol #SJO19. (05/02/2019)

Ara que març del 2019 arriba, us avancem el programa de les Festes de Sant Josep Oriol, en les qual celebrem els 350 anys dels Gegants petits del Pi!

Pel programa complet:

https://issuu.com/gegantsdelpi/docs/programa_sjo19_sense_linies_tall

- Dijous 14 de març - Inauguració de l’exposició “350 anys dels Gegants petits, xics o Gegantons del Pi”

Inauguració el dijous 14 de març a les 20h a la Casa dels Entremesos. Fins el 23 de juny.

Del 16 al 25 de març. Festes de Sant Josep Oriol 2019.

PROGRAMA RESUMIT:

Dissabte 16 de març:

Matí – NOVETAT: Toc d’Inici de les campanes del Pi / Pregó de les Festes / Remembrança del Miracle de les Monedes / Anunci del Retaule de Sant Josep Oriol / Ball dels Gegants Originals del Pi / Cercavila anunciadora de les Festes

Tarda – Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els Sagals d’Osona / Processó del Legat / Retaule de Sant Josep Oriol.

Diumenge 17 de març:

Matí – Bestieses -Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona-.

Dijous 21 de març:

Tarda – Xerrada “La nissaga Casserras i els Gegants del Pi”.

Divendres 22 de març:

Tarda – Cercavila Infantil / Contacontes / Projeccions / Emmulassa’t! / Ball de Festa Major amb “Tamborino So Obstinat”

Dissabte 23 de març, Diada de Sant Josep Oriol:

Matí – La Passejada dels Oriols / Ofrena floral a Sant Josep Oriol / Exhibició de l’Esbart Català de Dansaires.

Tarda – Tallers infantils / Xocolatada / Els Atracaments d’en Perot lo Lladre / Repic de Campanes / Ofici de Festa Major amb el Ball dels Gegants originals del Pi i el cant dels Goigs de Sant Josep Oriol / Passacarrers amb banda / Ball de Festa Major amb el DJ Jordi Sayol.

Diumenge 25 de març:

Matí – Matinades/ Diada Falconera a càrrec dels Falcons de Barcelona / Mostra de balls / Cercavila de Festa Major / Ball de Gegants.

Per a més informació, consulteu l’Agenda o el programa de les Festes, que trobareu clicant aquí.

Voleu saber gràcies a qui es fan les Festes de Sant Josep Oriol 2019? Us anomenem aquí els establiments del barri, associacions i estaments col·laboradors!

ALTRES PROPOSTES:

#ConcursSJO19 A banda de l’etiqueta #SJO19 per Twitter o Instagram, enguany tornem a sumar l’etiqueta #ConcursSJO18 a Instagram. Els que l’usin, estaran adherint-se al concurs fotogràfic de les Festes, que tindrà diferents i variats premis. A més, totes les fotografies formaran part d’una exposició al juny a la Casa dels Entremesos! Més informació i bases aquí.

Xumets. Com sempre, si durant els dies de les Festes els més petits porteu el vostre xumet a alguna de les nostres figures, us obsequiarem amb una xapa d’edició limitada exclusiva pels valents que s’atreveixen a deixar el seu xumet! Només cal que pregunteu a algun dels geganters. La resta de l’any, també ho podeu fer i us donarem la xapa igualment!

Paradeta. Els dies de la festa hi haurà la tradicional paradeta on trobareu tota la informació que necessiteu per viure unes Festes de #SJO19 al complet!

Empal·liada. Com a novetat de l’any passat, es recupera l’empal·liada del campanar de Santa Maria del Pi, que anys enrere havia estat el més festiu de la ciutat, amb repics, focs i música documentades històricament. El repic i l’empal·liada han estat recuperats l’any 2017 pels campaners del Pi per les diades rellevants com ara Sant Jordi o la Diada Nacional, i per segon cop es faran per Sant Josep Oriol.

Arriben les Festes de la Mercè 2018!. (18/09/2018)

Un any més, la ciutat es prepara per celebrar la seva Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Mercè. Les Festes se celebren des de finals del segle XIX. Aquí teniu la nostra agenda!

De dissabte 15 a dilluns 24, de 10 a 20h al Palau de la Virreina (La Rambla, 99)- Exposició del Seguici Popular de Barcelona (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

De diumenge 16 a les 19h fins diumenge 23 a les 14h, de 10 a 20h a les Reials Drassanes (Museu Marítim) - Mostra de Gegants de Barcelona (amb els Gegants infantils del Pi, en Perot lo Lladre i els Gegants petits del Pi).

De diumenge 16 a

De dimecres 19 a dissabte 23, de 10 a 19h al Born Centre de Cultura i Memòria (plaça Comercial) - Mostra de Bèsties de foc (amb la Mulassa vella de Barcelona).

DIVENDRES 21 DE SETEMBRE

- Repic de Campanes. A les 17h des de la Basílica de Santa Maria del Pi, a càrrec dels Campaners del Pi.

Seguici Inaugural. A les 19h des del Palau de la Virreina (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

Toc d’Inici. A les 19.45h a la plaça de Sant Jaume (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

Passejada de Bèsties. A les 22h des del Born (amb la Mulassa vella de Barcelona i els Tabalers del Pi).

DISSABTE 22 DE SETEMBRE

Correfoc de la Mercè. A les 20.30h des de la Via Laietana (amb la Mulassa vella de Barcelona i els Tabalers del Pi).

DIUMENGE 23 DE SETEMBRE

Xambanga. A les 21h des de les Drassanes. Final a les 22h la plaça de Sant Jaume (amb els Gegants petits del Pi).

DILLUNS 24 DE SETEMBRE; Diada de la Mare de Déu de la Mercè

Matinades. A les 8h des de la plaça de la Mercè (amb els Músics del Pi).

- Anada a Ofici. A les 10.15h a la plaça de Sant Jaume fins la plaça de la Mercè (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

Mostra de Balls de Gegants. A les 10h a la plaça de Sant Jaume (amb el “Ball dels Gegants del Pi” ballat pels Gegants petits del Pi).

Passada de Nans i Gegants. A les 11h a la plaça de Sant Jaume fins al Pati Manning de la Casa de Caritat (amb els Gegants infantils del Pi, en Perot lo Lladre, els Músics del Pi i els Gegants petits del Pi).

Seguici de la Mercè. A les 12h des de la plaça de la Mercè fins al Palau de la Virreina, amb parada pels balls de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat a la plaça de Sant Jaume (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

Cavalcada de la Mercè. A les 18h des del carrer de Pelai fins a la plaça de Sant Jaume (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, els Gegants infantils del Pi, en Perot lo Lladre, els Músics del Pi i els quatre Gegants del Pi).

Omplim els carrers i places, gaudim tots al màxim de les Festes de la Mercè! Us hi esperem a tots!

Aconsegueix la nostra samarreta de la #Mercè18!. (14/08/2018)

Aquest 2018 encetem una imatge gràfica de la Festa Major de totes i tots, amb la idea de fer-ne participar a tota la ciutadania.

 

Aconsegueix la teva samarreta aquí:

https://goo.gl/forms/MyDZ4m6xV4gQMecr2

 

I llueix-la tota la Mercè! Tens temps per fer la comanda fins aquest proper diumenge 19 d’agost!

Arriben les Festes de la Mercè’17!. (13/09/2017)

Un any més, la ciutat es prepara per celebrar la seva Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Mercè. Les Festes se celebren des de finals del segle XIX. Aquí teniu la nostra agenda!

De dissabte 16 a dilluns 25, de 10 a 20h al Palau de la Virreina (La Rambla, 99)- Exposició del Seguici Popular de Barcelona (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

De dissabte 16 a les 19h fins dissabte 23 a les 14h, de 10 a 20h al Pati Manning de la Casa de Caritat  (c/ Montalegre, 7) – Mostra de Gegants de Barcelona (amb els Gegants infantils del Pi, en Perot lo Lladre i els Gegants petits del Pi).

De diumenge 17 a dissabte 23, de XX a XXh al Vestíbul de l’Ajuntament (pl. de Sant Jaume, 1) – Mostra de Bèsties de foc (amb la Mulassa vella de Barcelona).

DIVENDRES 22 DE SETEMBRE

- Seguici Inaugural. A les 19h des del Palau de la Virreina (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

- Toc d’Inici. A les 19.45h a la plaça de Sant Jaume (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

- Passejada de Bèsties. A les 21.30h des de l’Ajuntament (amb la Mulassa vella de Barcelona i el grup Pircussió).

DISSABTE 23 DE SETEMBRE

- Xambanga. A les 18h des de la plaça dels Àngels. Final a les 19h la plaça de Sant Jaume (amb els Gegants petits del Pi).

- Correfoc de la Mercè. A les 21h des de la Via Laietana (amb la Mulassa vella de Barcelona i el grup Pircussió).

DIUMENGE 24 DE SETEMBRE; Diada de la Mare de Déu de la Mercè

- Matinades. A les 8h des de la plaça de la Mercè (amb els Músics del Pi).

- Mostra de Balls de Gegants. A les 10h a la plaça de Sant Jaume (amb el “Ball de quatre” dels Gegants del Pi).

- Passada de Nans i Gegants. A les 11h a la plaça de Sant Jaume fins al Pati Manning de la Casa de Caritat (amb els Gegants infantils del Pi, en Perot lo Lladre, els Músics del Pi i els Gegants petits del Pi).

- Seguici de la Mercè. A les 12h des de la plaça de la Mercè fins al Palau de la Virreina, amb parada pels balls de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat a la plaça de Sant Jaume (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i els Gegants grans del Pi).

- Cavalcada de la Mercè. A les 18h des del carrer de Pelai fins a la plaça de Sant Jaume (amb el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, els Gegants infantils del Pi, en Perot lo Lladre, els Músics del Pi i els quatre Gegants del Pi).

Omplim els carrers i places, gaudim tots al màxim de les Festes de la Mercè! Us hi esperem a tots!

#SJO17 Arriben les Festes de Sant Josep Oriol!. (10/03/2017)

Senyores i senyors, un any més rebem amb els braços oberts les Festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi, que enguany canvien de format! Augmenten els dies i actes de les Festes, sense perdre el seu esquelet transversal. Del 18 al 26 de març us esperem a #SJO17!

TROBAREU TOTS ELS HORARIS I INFORMACIÓ A L’AGENDA, CLICANT AQUÍ

PROGRAMA RESUMIT:

Dissabte 18 de març:

Matí – Pregó de les Festes / Ball dels Gegants Originals del Pi / Anunci del Retaule de Sant Josep Oriol / Cercavila anunciadora de les Festes. NOVETAT: Estrena de la Música Heràldica del Pi.

Tarda – Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i de Cerdanyola del Vallès / Processó del Legat / Retaule de Sant Josep Oriol.

Diumenge 19 de març:

Matí – Bestieses -Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona-.

Dimecres 22 de març:

Tarda – Xerrada “Preparació física per dur imatgeria festiva”.

Dijous 23 de març:

Tarda – Ofici de Festa Major amb el Ball dels Gegants originals del Pi / Inauguració exposició “Santa Maria del Pi. Una església al cor de Barcelona”

Divendres 24 de març:

Nit – NOVETAT: Contacontes / Emmulassa’t! La cercavila més esbojarrada de la Mulassa vella de Barcelona / Ball folk amb “Bauma”

Dissabte 25 de març:

Matí – La Passejada dels Oriols i Ofrena floral a Sant Josep Oriol / Exhibició de l’Esbart Català de Dansaires.

Tarda – Tallers infantils / Xocolatada / Els Atracaments d’en Perot lo Lladre / Concert i Ball de Festa Major a càrrec del grup “Lady Whanda”.

Diumenge 26 de març:

Matí – Matinades/ Diada Falconera a càrrec dels Falcons de Barcelona/ Mostra de balls / Cercavila de Festa Major / Ball de Gegants.

Per a més informació, consulteu l’Agenda o el programa de les Festes, que trobareu clicant aquí.

Voleu saber gràcies a qui es fan les Festes de Sant Josep Oriol 2017? Us anomenem aquí els establiments del barri, associacions i estaments col·laboradors!

ALTRES PROPOSTES:

#ConcursSJO17 A banda de l’etiqueta #SJO17 per Twitter o Instagram, enguany tornem a sumar l’etiqueta #ConcursSJO17 a Instagram. Els que l’usin, estaran adherint-se al concurs fotogràfic de les Festes, que tindrà diferents i variats premis. A més, totes les fotografies formaran part d’una exposició al juny a la Casa dels Entremesos! Més informació i bases aquí.

Els petits dibuixants. Enguany els nens i nenes que vulguin dibuixar els Gegants del Pi, i ens enviïn el seu dibuix per correu electrònic a gegantsdelpi@gegantsdelpi.cat o el portin el dia 25 als Tallers Infantils rebran com a record una xapa commemorativa de les Festes, d’edició limitada.

Xumets. Com sempre, si durant els dies de les Festes els més petits porteu el vostre xumet a alguna de les nostres figures, us obsequiarem amb una xapa d’edició limitada exclusiva pels valents que s’atreveixen a deixar el seu xumet! Només cal que pregunteu a algun dels geganters. La resta de l’any, també ho podeu fer i us donarem la xapa igualment!

Paradeta. Els dies de la festa hi haurà la tradicional paradeta on trobareu tota la informació que necessiteu per viure unes Festes de #SJO17 al complet!

Gràcies, padrins de l’Elisenda petita!. (13/12/2016)

Ara que s’acaba l’any, és el moment de donar les gràcies a tots els padrins i padrines de l’Elisenda petita, que van participar col·laborant en la seva creació. Aquí els teniu a tots i cadascun d’ells.

Mil gràcies, padrins!

Família Escoda Nolla – Família Ferrer Valdés – Família Palmeiro Sastre – Maria Pilar Acosta Campos – Maria Antonia Alonso Tascón – Nico Alonso Crozet – Mònica Amorós Bigas – Pau Antoja Giró – Carme Anton Carafí – Laura Anton Sala – Lourdes Arrando – Joan Azorin – Josep Lluís Badal Vizcaigana – Margarita Balaguer – Jofre Batalla i Faura – Quim Batalla i Faura – Pau Bretones Arnavat – Candela Campaña Magdaleno – Lídia Cervera – Arnau Coll Galofré – Aleix Constantí Barbarà – Ona Constantí Barbarà – Roc Constantí Barbarà – Guillem Daviu Cortina – Ona Enders Homs – Martina Enders Homs – Gemma Esteve Acosta – Naia Fernández Galbán – Lluc Font i Franquesa – Max Fusté Rubio – Laia Galiana – Maria Garay i Caparrós – Montserrat Garay i Caparrós – Josep Maria Garcia Pallí – Montse Gaya – Joan Gómez – Elisabet Herrera González – Roger Herrera Sol – Núria Homs Serra – Pere Latorre Victorio – Xavier López Sanz – Abril López Torres – Aina López Torres – Ruth López Torres – Paula Lucena Puig – Toni Lucena Cruz – Montserrat Mañé Casanovas – Mar Molné Magriñá – Yolanda Moscardó Garcia – Adrià Mosquera Font – Clàudia Muixí Mir – Lluís Munté Ferrer – Teresa Naves – Ramon Nicolazzi – Pema Nogués Galimont – Xevi Noya Diaz – Paula Palomares – Bernat de la Paz i Soler – Emma de la Paz i Soler – Arlet Peña Moscardó – Enric Peña Santamaria – Joan Pineda Gracia – Iker Rivas – Guim Sàbat Ferreter – Lluc Sàbat Ferreter – Queralt Sàbat Ferreter – Llorenç Sàbat Olivé – Alan Sánchez – Alex Sánchez – Guillem Sanchez Baulenas – Rodolf Sanchez Ferrer – Josep Torres – Judith Torres Cervera – Nil Vidal Matifoll – Marc Viamonte Esteve – Abdi Vila Lechuga – Gegants del Drac d’Or

Gràcies a vosaltres l’Elisenda petita té els millors padrins i padrines del món!

Bases del Concurs de cartells de les Festes de Sant Josep Oriol 2017 #SJO17. (29/11/2016)

OBJECTIU

El concurs de cartells de les Festes de Sant Josep Oriol es convoca des de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi de Barcelona amb la finalitat de fer participar a la ciutadania de la imatge gràfica de les Festes.

Del cartell que en resulti guanyador se’n farà el cartell oficial, programa de mà i tota la imatge gràfica de la festa.

TEMÀTICA

El tema són les Festes de Sant Josep Oriol, que se celebren als voltants de la Basílica de Santa Maria del Pi. La imatge ha d’estar relacionada amb la història del barri, de la Basílica del Pi o de les Festes, així com amb les figures festives pròpies (els quatre Gegants del Pi, el Lleó, la Mulassa, els músics, en Perot lo Lladre i els Gegants infantils) o elements identitaris de la festa (els raves, les monedes de xocolata, el retaule, Sant Josep Oriol,…).

FORMAT DE L’OBRA 

-          Els dissenys es podran fer en qualsevol estil i tècnica que permeti la fotoreproducció en 4 colors. No s’admetran tintes metal·litzades ni fluorescents, relleus ni res que sobresurti.

-          Ha d’estar pensat per poder-se reproduir en els següents formats:

  • Cartell (DIN-A3)
  • Portada del programa de les Festes i flyers (105 x 210 mm)

-          El cartell haurà d’estar disponible per poder ser versionat com a imatge gràfica de la festa.

-          Cal incloure les frases:

Festes de Sant Josep Oriol 2017

Del 18 al 26 de març

Barri del Pi – Barcelona

I l’etiqueta #SJO17

PRESENTACIÓ DE LES OBRES

-          El cartell s’haurà de presentar en dues versions, ambdues impreses en cartolina (mínim 180gr) DIN-A4. Una estarà pensada per imprimir pel model en DIN-A3 (cartell) i l’altra en 105x210mm (flyer i portada del programa de les Festes).

-          Una mateixa persona pot presentar més d’una obra.

-          L’obra pot tenir més d’un autor.

-          Les obres s’hauran de presentar sense doblegar, arrugar ni cargolar de la següent manera:

En un sobre (sobre número 1) hi haurà d’haver el pseudònim a fora (que sigui visible), i a dins l’obra amb el pseudònim darrere.

Dins del sobre número 1, hi haurà d’haver un segon sobre (número 2), també amb el pseudònim per fora, i dins, hi haurà d’haver un full amb les dades personals de l’autor/s: pseudònim, nom i cognoms, correu electrònic i telèfon de contacte.

Tos dos sobres hauran d’estar tancats.

TERMINI

Les obres es podran presentar fins al dimarts 10 de gener de 2017 a la recepció de la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2) en l’horari especificat al seu web www.lacasadelsentremesos.cat

VEREDICTE

L’obra guanyadora serà triada com a màxim el 20 de gener per un jurat format per set membres relacionats amb les entitats, veïns i comerciants del barri del Pi. En un termini de deu dies es parlarà amb el guanyador/a i es farà públic el veredicte.

El jurat pot declarar el premi com a desert.

ADEQUACIÓ DE L’OBRA

L’obra guanyadora haurà de ser modificada per adequar-la als requeriments; com posar-li la llima de l’Ajuntament de Barcelona i/o tot allò que l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi cregui oportú.

PREMI

El concurs tindrà un únic cartell guanyador, que rebrà un premi de 150€.

EXPOSICIÓ

Les obres quedaran en propietat de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi per una exposició que es realitzarà del 9 al 29 de març de 2017 a la Casa dels Entremesos de Barcelona (plaça de les Beates, 2).

Un cop acabada l’exposició, es contactarà amb els autors, que podran recollir les seves obres a la Casa dels Entremesos.

Ja tenim aquí l’Elisenda petita!. (25/09/2016)

L’espera s’ha fet llarga, però l’Elisenda petita ja és aquí. Diumenge 18 es va organitzar una gran festa a la plaça del Pi per rebre una nova figura dels gegants barcelonins. La popular família dels Gegants del Pi s’ha vist ampliada amb una rèplica en petit de l’Elisenda, la Geganta del Pi. Aquesta figura, és ballada per una colla de nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. Ella arriba dos anys després de l’estrena d’en Mustafà petit, amb la idea que els més menuts coneguin i s’estimin encara més els populars Gegants del Pi, documentats des del 1601.

La figura ha estat creant-se durant els darrers mesos al taller Casserras de Solsona. Tots els detalls han estat fet expressament per a ella i són obsequi de diferents artesans del centre de la ciutat. Les joies són de la Joieria Baloo, el mocador dels Magatzems el Pilar, el ram i el collaret els han fet veïnes del barri i la perruca és de la casa Damaret.

Aquests dies els nens i nenes que la porten estan assajant per acostumar-s’hi. Des que es va estrenar en Mustafà petit per la Mercè del 2014, una dotzena de nens han anat demanant entrar a portar-lo, i ara el seu somni s’ha fet realitat.

La nouvinguda va aparèixer enmig de confetti i cridòries a les dotze tocades de diumenge passat, fent la sortida triomfal des de la Basílica del Pi, on viuen els Gegants. A plaça l’esperava una gernació junt als quatre Gegants originals del Pi, unes talles de fusta del segle XVIII que excepcionalment van sortir de la seva vitrina.

Va ser rebuda també per les autoritats i pels seus padrins, els representants dels nens i nenes de l’Hospital Sant Joan de Déu. Tampoc hi va faltar la padrina d’en Mustafà petit, la dibuixant de les Tres Bessones Roser Capdevila, que va obsequiar els seus fillols amb dues piruletes gegants.

L’Elisenda i en Mustafà petits van ballar amb els seus padrins “gegants”, els Indis petits de Reus, i seguidament va tenir lloc la cercavila amb les rèpliques en petit de gegants centenaris vinguts d’arreu: Manresa, Cardona, Solsona, Vilafranca del Penedès, Badalona i Reus. També s’hi va sumar tota la canalla que des de primera hora havia participat en els tallers per disfressar-se d’Elisenda o Mustafà.

Cal destacar que la figura està sent costejada per aportacions populars a través de la xarxa. Com ja es va fer l’any 1960 per recuperar els Gegants del Pi i el 2014 per en Mustafà petit, s’ha triat la via del micromecenatge. Es tracta d’una campanya de micromecenatge 2.0 a través de la plataforma verkami. Al link http://vkm.is/elisendapi es pot apadrinar la geganta aportant el que cadascú vulgui o pugui. Com a recompenses pels padrins hi ha des de imants o ninos de goma fins a poder pujar al campanar de Santa Maria del Pi, un bust de resina de l’Elisenda o escriure el teu nom dins la gegantona.

Però la campanya no s’acaba a la xarxa. Durant les properes sortides els geganters del Pi conviden a tothom qui ho vulgui a apropar-se, informar-se de la nova figura i apadrinar-la.

A partir d’ara viuran a la Casa dels Entremesos (a la plaça de les Beates) i està previst que visitin en els propers mesos els seus padrins a l’Hospital Sant Joan de Déu.

Exposició #ConcursSJO16 i “Els altres Gegants del Pi”. (01/06/2016)

El proper dissabte 11 de juny a les 12h l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi presenta l’exposició de la primera edició del Concurs d’Instagram #ConcursSJO16 que va tenir lloc durant les Festes de Sant Josep Oriol passades, del 12 al 23 de març.
.
Cal remarcar que des de la celebració dels 400 anys dels Gegants del Pi, l’any 2001, les populars figures no muntaven cap exposició.
.
La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2) acollirà així per primer cop una exposició impulsada pels Geganters del Pi, que s’allargarà fins diumenge 10 de juliol. La idea és que la mostra tingui continuïtat i cada any s’inauguri pels volts del 12 de juny, quan l’entitat commemora l’aniversari de la recuperació dels Gegants del Pi l’any 1960.
.
Però la inauguració no ve sola, ja que comptarà amb l’entrega dels premis del concurs, que han estat triats per tres membres de tres entitats lligades a les Festes; l’Esplai del Pi, el Retaule de Sant Josep Oriol i els Geganters. De moment, les tres imatges guanyadores es mantenen en secret, per tal de crear expectació el dia de la inauguració.
.
A aquesta exposició de periodicitat anual, s’hi sumarà una de complementària però no menys important, que es vol que sigui una crida a tots els amants i seguidors d’aquestes figures. Sota el títol “Els altres Gegants del Pi” s’exposaran un seguit de peces de col·leccions particulars que representen les populars figures; s’hi podran trobar miniatures de cartró, de goma, de fusta, de metalls nobles i fins i tot d’arròs.
.
El catàleg de totes les imatges es pot descarregar a la plataforma Issuu:

També podeu veure totes les imatges en un vídeo a Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=Qfqqr0YvDJ4

#SJO16 Arriben les Festes de Sant Josep Oriol!. (15/02/2016)

Senyores i senyors, un any més rebem amb els braços oberts les Festes de Sant Josep Oriol al barri del Pi, que enguany canvien de format! Augmenten els dies i actes de les Festes, sense perdre el seu esquelet transversal. Del 12 al 23 de març us esperem a #SJO16!

TROBAREU TOTS ELS HORARIS I INFORMACIÓ A L’AGENDA, CLICANT AQUÍ

 

PROGRAMA RESUMIT:

Dissabte 12 de març:

Matí — Pregó de les Festes. Ball dels Gegants Originals del Pi. Cercavila anunciadora de les Festes. NOVETAT: Anunci del Retaule de Sant Josep Oriol.

Tarda — Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i de Cerdanyola del Vallès. Processó del Llegat. Retaule de Sant Josep Oriol.

Diumenge 13 de març:

Matí — NOVETAT: Bestieses -Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona-.

Dijous 17 de març:

Tarda – NOVETAT: Presentació-Xerrada “Catàleg de Gegants centenaris de Catalunya”.

Divendres 18 de març:

Nit — NOVETAT: Emmulassa’t! La cercavila més esbojarrada de la Mulassa vella de Barcelona.

Dissabte 19 de març:

Matí — La Passejada dels Oriols i Ofrena floral a Sant Josep Oriol. Exhibició de l’Esbart Català de Dansaires. 

Tarda — Tallers infantils. Els Atracaments d’en Perot lo Lladre. Històries d’en Perot. Concert i Ball de Festa Major a càrrec del grup “Esteve Masclans”.

Diumenge 20 de març. Diumenge de Rams:

Matí – Matinades. Diada Falconera a càrrec dels Falcons de Barcelona. Benedicció de Rams. Cercavila de Festa Major. Ball de Gegants.

Dimecres 23 de març:

Tarda – Missa Solemne en honor a Sant Josep Oriol amb el Ball dels Gegants originals del Pi.

Per a més informació, consulteu l’Agenda o el programa de les Festes, que trobareu al barri a partir del 5 de març.

Voleu saber gràcies a qui es fan les Festes de Sant Josep Oriol 2016? Us anomenem aquí els establiments del barri, associacions i estaments col·laboradors!

ALTRES PROPOSTES:

#ConcursSJO16 A banda de l’etiqueta #SJO16 per Twitter o Instagram, enguany sumem l’etiqueta #ConcursSJO16 a Instagram. Els que l’usin, estaran adherint-se al concurs fotogràfic de les Festes, que tindrà diferents i variats premis. A més, totes les fotografies formaran part d’una exposició al juny a la Casa dels Entremesos! Més informació i bases aquí.

Els petits dibuixants. Enguany els nens i nenes que vulguin dibuixar els Gegants del Pi, i ens enviïn el seu dibuix per correu electrònic a gegantsdelpi@gegantsdelpi.cat o el portin el dia 19 als Tallers Infantils rebran com a record una xapa commemorativa de les Festes, d’edició limitada.

Xumets. Com sempre, si durant els dies de les Festes els més petits porteu el vostre xumet a alguna de les nostres figures, us obsequiarem amb una xapa d’edició limitada exclusiva pels valents que s’atreveixen a deixar el seu xumet! Només cal que pregunteu a algun dels geganters. La resta de l’any, també ho podeu fer i us donarem la xapa igualment!

Paradeta. Els dies de la festa hi haurà la tradicional paradeta on trobareu tota la informació que necessiteu per viure unes Festes de #SJO16 al complet!

#SJO16 – Pregó de les Festes de Sant Josep Oriol. (15/02/2016)

Com cada any, encetarà la Festa Major el Pregó, a les 11h del matí a la plaça del Pi, amb la presència de:

• Pregoner/a de les Festes: Sr. Rafael Català Dalmau, historiador i editor, vinculat al barri del Pi.

• Sra. Gala Pin Ferrando, Regidora del Districte de Ciutat Vella

• Mossèn Gaietà de Casacuberta, Rector de la Basílica de Santa Maria del Pi

• Sr. Eloi Martí, President de l’Associació de Comerciants i Veïns de la Plaça de Sant Josep Oriol

• Sr. Josep Lluís Esteras, President de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi

L’any 2010, any en què els gegants grossos i xics del Pi van celebrar el 50è aniversari de la seva recuperació, es va voler tornar a treure al carrer les figures originals, que feia uns vint-i-cinc anys que no sortien, ja que sempre ho fan les seves còpies. Es vol que tots quatre junts; la Família de Gegants originals del Pi -que romanen sempre exposats als armaris de la basílica-, surtin junts només un cop l’any, per donar inici a les Festes del barri.

Al final de l’acte, i després de la tradicional Remembrança del Miracle de les Monedes de Sant Josep Oriol, hi haurà un petit fragment del Retaule de Sant Josep Oriol, anunciant el que es farà al vespre. A continuació, i com marca el protocol, tindrà lloc l’excepcional Ball dels gegants del Pi, amb els antics Mustafà i Elisenda. A continuació, l’Oriol i la Laia -els gegants petits vells del Pi-, ens portaran de cercavila pels carrerons del barri. Una ocasió única per admirar uns dels gegants més antics que es conserven al país, fets de fusta, i que esdevenen el símbol més estimat del barri.

#SJO16 – Tradicional cercavila anunciadora de les Festes. (15/02/2016)

En aquest matí d’inici de les Festes de Sant Josep Oriol, en què barcelonins i barcelonines poden veure als quatre gegants més antics de la ciutat per única vegada a l’any, la celebració finalitzarà com és tradició amb una cercavila dels Gegants petits originals a les 12h.

En Josep Oriol i l’Eulàlia, com feien antigament, tornaran a fer gaudir als més petits, i als no tant petits, amb els seus giravolts i danses. Així, tan sols per una estona, el Pi podrà tornar a veure ballar la seva imatgeria festiva més valuosa pels carrers del barri.

Recorregut: plaça del Pi, carrer Cardenal Casañas, Boqueria, Palla, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, Portaferrissa, Petritxol i Plaça del Pi.

Diada de Santa Madrona al Raval. (15/02/2016)

Quan farà poques hores que haurem començat les Festes de Sant Josep Oriol, tindreu una oportunitat per retrobar-nos fora de les Festes.

Per celebrar la patrona de Barcelona, Santa Madrona, el proper dissabte 12 de març a la tarda una bona mostra de cultura popular de la ciutat s’aplegarà a les 17h a la plaça de la Gardunya.

A les 17.30h tindrà lloc la presentació de les colles i la ballada dels diferents elements convidats.

A les 18.15h, cercavila per la plaça Gardunya, carrer del Carme, Rambla, c/. Hospital, plaça Pedro, carrer Bisbe Laguarda, carrer Riera Alta, carrer Carme i final a la plaça de Joan Amades.

Nosaltres hi serem per primer cop amb la Mulassa de Barcelona. Una gran oportunitat per viure de ben a prop la cultura popular barcelonina.


											

#SJO16 – Diada Castellera de Sant Josep Oriol. (15/02/2016)

Un cop més, torna la Diada Castellera de Sant Josep Oriol. Enguany, en aquest canvi de programació, la Diada passa al dissabte 12 de març, i es farà a les 17h de la tarda. La plaça de Sant Josep Oriol és plaça de 8 des de fa uns anys gràcies als Castellers de Barcelona.

En aquest cas, tornen a actuar els Castellers de Cerdanyola del Vallès i els de Barcelona, que faran d’amfitrions. Així, portaran a plaça una de les seves primeres actuacions de l’any.

Tant si voleu que se us posi la pell de gallina com si voleu gaudir d’una tradició catalana reconeguda universalment i esdevinguda Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, no dubteu en viure la Diada d’enguany.

No us ho perdreu per res del món, oi?